Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Çin ekonomisinde iyileşme olduğunu işaret eden ekonomik verinin ardından, hisse senetlerindeki yükselişlerin güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi azaltmasının etkisi ile düştü. Yatırımcılar ayrıca, Global Times'ta Pekin'in ABD ile ticaret anlaşmasının ilk fazının bir parçası olarak ABD'den gümrük tarifelerini geri çekmesini istediği yolunda çıkan haber ile birlikte ticaret konusundaki son gelişmeleri değerlendiriyor.

Çin'de imalat sektörü göstergesi Kasım ayında beklenmedik bir şekilde sıçradı ve bu durum, devlet desteğinin arttığı ve küresel büyümenin istikrar kazandığı bir ortamda imalat sektöründe faaliyetin toparlandığını işaret ediyor. Haftasonu açıklanan verilere göre, Çin'de resmi imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) 50.2 seviyesine yükseldi. Böylelikle bu veri Nisan ayından bu yana ilk kez 50 seviyesinin üzerine çıkarak büyüme bölgesine geçti. Özel sektörün Pazartesi günü açıkladığı imalat verisi de yükseliş gösterdi.

Ancak iyimser hava, Çin Merkez Bankası Başkanı Yi Gang küresel ekonominin sağlığına ilişkin temkinli bir dil kullanırken, politika yapıcıların büyük çaplı bir gevşemeden kaçınmaya devam edeceklerini işaret etmesi ile birlikte biraz bozuldu.

Spot altın yüzde 0.4 düşerek ons başına 1,458.91 dolara kadar inmesinin ardından Singapur saati ile 13:19'da 1,460.11 dolara geldi. Fiyatlar geçen ay yüzde 3.2 ile Haziran 2018'den bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi 10 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesi yakınında seyretti.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.5 düşerek ons başına 16.9433 dolara gerilerken, palladyum Cuma günü ons başına 1,847.07 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördükten sonra 1,842.03 dolar seviyelerinde yatay seyretti ve platin yüzde 0.2 yükselerek ons başına 897.80 dolara çıktı.

Angel Broking Ltd. analistleri Prathamesh Mallya ve Yash Sawan, hazırladıkları notta, değer kazanan dolar ve bunun yanında Çin'in imalat sektörüne ilişkin olumlu verilerin altın fiyatları üzerinde baskı oluşturabileceğini kaydetti.

AxiTrader baş Asya piyasa stratejisti Stephen Innes, "ABD ekonomi verileri muhtemelen altın traderlarının karar alma sürecinde etkili olacak. Zira bu haftaki veri takvimi 11 Aralık'taki Fed toplantısının tonu üzerinde çok etkili olabilir" dedi ve "Elbette piyasa ABD-Çin ticaret görüşmelerine ilişkin gelişmelere de tepki vermeye devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Madencilik danışmanlık şirketi Surbiton Associates'e göre, Avustralya'nın altın üretimi 30 Eylül itibariyle 3 aylık dönemde önceki çeyreğe göre yaklaşık yüzde 5 düşerek 78 tona indi

*Yatırımcılar, Pazartesi günü açıklanacak olan ABD ISM imalat ve inşaat harcamaları ve Cuma günkü tarım dışı istihdam verileri ile birlikte ABD ekonomisinin gücüne ilişkin işaretleri değerlendirecek.