Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini Fed'in para politikasını sıkılaştırmaya uzun bir süre ara vereceği şeklindeki politika değişikliğine çevirmesinin ardından üst üste üçüncü haftayı da kazançla geçmeye yöneldi .

Bloomberg'in haftalık anketine katılan traderlar ve analistler, Fed'in Çarşamba günkü toplantısında faizi bu yıl artırmayacağını işaret ederek daha güvercin bir tutum almasıyla birlikte, altına ilişkin yukarı yönlü beklentilerini koruyorlar. Ancak Pictet Wealth Management, altın fiyatlarının kısa vadede "yatay" seyretmesini, 2020'de ise daha yukarı bir eğilim göstermesini bekliyor.

Spot altın yüzde 0.1 düşerek Singapur saati ile 13:03'te ons başına 1,308.18 dolara geriledi ve bu hafta yüzde 0.5 yükseldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti ve bu hafta yüzde 0.4 düştü.

Oanda Corp. kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, "Döviz piyasalarının büyük kısmında olduğu gibi, altın, yeni yönlendirici faktörler beklerken, uyku haline döndü," dedi ve "Tüm dünyada güvercin merkez bankaları, ticaret gerilimleri ve Avrupa'da jeopolitik risk, hep birlikte, altının 1,300 dolar bölgesinde iyi destek bulmaya devam etmesini sağlıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş bu hafta yüzde 1.2 ile 25 Ocak'tan bu yana en büyük haftalık kazancını gerçekleştimeye yönelirken, platin yüzde 0.3 düştü ve palladyum Perşembe günü ons başına 1,614.88 dolar ile rekor seviyeye yükseldikten sonra yüzde 0.2 geriledi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed Başkanı Jerome Powell, bu haftaki politika toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, faizlerin, küresel risklerin ekonomik görünüm üzerinde baskı oluşturması ve enflasyonda durgun seyrin sürmesi ile birlikte, "bir süre" sabit tutulabileceğini kaydeetti.

*Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, ABD'li yetkililer, ABD Başkanı Donald Trump'ın üst düzey müzakerecilerinin gelecek hafta görüşmelerin yeni turu için Beijing'e hareket etmeye hazırlanmaları ile birlikte, Çin ile yakın bir zamanda ticaret anlaşmasına varma ihtimalinin az olduğunu kaydediyorlar.

*Avrupa Birliği (AB) yetkilileri, Başbakan Theresa May'e çalışmalarına devam edebilmesi için fazladan iki hafta süre vererek, İngiltere'nin gelecek hafta AB'den anlaşmasız ayrılma tehdidini şimdilik ortadan kaldırdı.