Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD'de kanun yapıcıların borç limiti konusunda anlaşmaya varmalarının riskli varlıklara talebi artırması ve doların değer kazanması ile birlikte düştü. Gümüş Haziran 2018'den bu yana en yüksek seviyesi yakınlarından geri çekildi.

ABD Başkanı Donald Trump borç tavanını askıya almaya yönelik anlaşmayı duyurdu ve harcama seviyelerini yükselterek ödemelerde temerrüde düşme riskini ortadan kaldırdı. Öte yandan, Fed'in gelecek haftaki politika toplantısı yaklaşırken, spekülatörler ve varlık yöneticileri, ileriye dönük faiz indirimlerinin daha çok dikkat çekmesi ile birlikte, para politikasının izleyeceği yol konusunda gittikçe farklılaşan bir duruş sergiliyor.

 

Spot altın "yüzde 0.5 düşerek Singapur saati ile 12:11'de ons başına 1,417.69 dolara geriledi. Fiyatlar Cuma günü 1,453.09 dolar ile Mayıs 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Spot gümüş Pazartesi günü yüzde 1.4 kadar yükseldikten sonra kazançlarını geri verdi ve yüzde 0.8 kayıpla ons başına 16.2255 dolara indi. Metal geçen Cuma 16.5907 dolar ile 13 ayın zirvesine tırmanmıştı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 tırmandı ve yükselişini üçüncü güne taşıdı.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Altın rallisinde halen yeni etaplar olabilir, ancak metal son bir ayda çok fazla ve çok hızlı yükseldi. Güçlü rallinin ardından bir kar realizasyonu gelebilir," dedi ve "Gümüş büyük ölçüde altında son dönemde görülen ralliden destek buldu. Altının geçici bir soluklanma dönemine girmesi ile birlikte, gümüşün altının önünde gidecek bir ralliye girmesi için destek az. Özellikle elektronik sektöründeki devam eden zayıf temel göstergeler dikkate alındığında" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot platin yüzde 0.4 düşerken, palladyum yüzde 0.7 değer kaybetti.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Trump, Twitter'da, Fed'in "yanlış yönlendirildiğini" kaydetti ve faiz indirimleri şeklinde hareket etmesi gerektiğini söyleyerek merkez bankasına yönelik eleştirilerine bir yenisini ekledi.

*Dünyanın önde gelen merkez bankalarının parasal sıkılaştırma dönemi kısa sürdü. Bloomberg Economics'in analizine göre, Fed, Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez bankası'nın net tahvil alımları Eylül ayına dek tekrar sıfır seviyesinin üzerine çıkacak.

*Goldman Sachs Group Inc.'ye göre, kendilerini riskten kaçınma şokuna karşı korumak için güvenli liman arayan yatırımcılar, yenin altına oranla daha ucuz bir seçenek olduğunu görmeli.

*Trump'ın Fed kuruluna aday göstermeyi planladığı Judy Shelton, ABD merkez bankasının gelecek haftaki toplantısında 50 baz puanlık faiz indirimine gitmesini desteklediğini ve daha yakın bir zamanda harekete geçilmesi konusunda ısrarcı olacağını söyledi.

*ABD ve Çin aylar sonra ticaret müzakerelerinde ilk yüzyüze toplantıya oldukça yakın. Zira teknoloji şirketlerinin üst düzey yetkilileri ve Trump Pazartesi günü bir araya gelerek, Çinli teknoloji devi Huawei Technologies Co.'ya yönelik yasağın gevşetilmesi konusunda bir adım daha attı.

*Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları 2013'ten bu yana en yüksek düzeyinde ve gümüş ETF'lerindeki varlıklar tüm zamanların en yüksek seviyesinde.