Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Fed politika yapıcılarının diğer bir 25 baz puanlık faiz indiriminin ardından para politikasının daha da gevşemesine ilişkin karışık görüşler öne sürmesi ve bunun sonucu altının altı yılın zirvesine çıkmasına neden olan para politikasında gevşeme konusunda şüphelerin artması sonrası gevşedi.

Fiyatlar, bazı politika yapıcıların küresel sorunlarla mücadele etmek ve enflasyon hedeflerini yakalamak için daha fazla faiz indiriminine ihtiyaç duyulduğunu kaydetmesi ile birlikte Fed'den gelen karışık mesajlara bağlı olarak kayıplarını korudu.

Sydney'de Fat Prophets analisti David Lennox, "Açık bir şekilde yatırımcılar bu 25 baz puanlık indirimi kaale almıyorlar ve daha ziyade söyleme bakıyorlar," dedi ve "Yılın kalan kısmında faiz indirimi ya da parasal genişleme göremememiz mümkün görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Altın fiyatlarındaki ralli, yatırımcıların büyümenin tehdit altında olduğuna ve tüm dünyada gevşeme çevriminin gündemde olduğuna ilişkin daha açık sinyaller beklemesi ile birlikte, bu ayın başında 2013 yılından bu yana en yüksek seviyenin görülmesinin ardından teklemeye başladı. Fed Başkanı Jerome Powell, son faiz indirimini, aralarında ABD-Çin ticaret anlaşmazlığının da bulunduğu aşağı yönlü risklere karşı bir "sigorta" olarak niteledi. Düşük faizler, altını faiz ödeyen diğer yatırım araçlarına karşı daha cazip hale getiriyor.

Spot altın, Çarşamba günü Fed'in politika toplantısı ve Powell'ın basın toplantısı ortamında yüzde 0.5 düştükten sonra fazla değişmeyerek Singapur saati ile 12:00'de ons başına 1,494.31 dolarda kaldı.

Altın bu yıl halen yüzde 16 yukarıda ve analistlerin çoğu güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelik bir dizi potansiyel destekle birlikte altın için beklentileri yukarı yönlü. Fed'in faiz indirimi öncesi, Citigroup Inc., ABD'de faizlerin sıfıra inmesi ile birlikte altının önümüzdeki iki yılda 2,000 dolar seviyesini görebileceği tahmininde bulundu. Öte yandan Çarşamba günü fiyatlar düşerken, altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları yükseldi.