Altın "güvenli liman" alımları ile yükseldi
-
Altın, Brüksel'deki patlamaların ardından güçlenen güvenli liman alımlarından destek buldu (15:25'te güncellendi)
(15:25'te güncellendi)
Altın, Belçika'nın başkenti Brüksel'de, ölüm ve yaralanmalara neden olan ve havalimanında meydana gelen iki patlama ve ardından metro istasyonunda gerçekleşen üçüncü bir patlamanın ardından, traderların güvenli liman aramaları ile birlikte değer kazandı. Avrupa hisse senetleri düştü.
Havalimanını arka arkaya sarsan patlamalar, yerel saatte 08:00'de, Avrupa'da sabah uçuşlarından dolayı check-in işlemlerinin yoğun olduğu bir zamanda meydana geldi. Bir saat sonra, diğer bir patlama, Avrupa Birliği'nin yönetim binalarına yürüyüş mesafesindeki bir metro istasyonunu sarstı. Patlamalar, Kasım ayında Paris'te meydana gelen ve 130 kişinin hayatına mal olan terör saldırılarına katılanlardan tek hayatta kalan olduğu düşünülen Salah Abdeslam'ın Brüksel'de yakalanmasından sonra gerçekleşti.
Londra'da Societe Generale SA analisti Robin Bhar, "Belirsizlik ve korku bugün güvenli liman niteliğindeki varlıklara alış getiriyor," dedi ve "Altın dün kapanışa doğru düşük seviyeler yakınındaydı" şeklinde görüş bildirdi.
Spot altın çıkışını yüzde 1.3'e kadar genişlettikten sonra kazancının bir kısmını geri verdi ve yüzde 0.7 yükselişle, Londra saati ile 09:35'te ons başına 1,252.85 dolara geldi. Diğer bir güvenli liman varlığı olan yen önemli para birimlerinin tümükaarşısında güçlendi.
Avrupa hisse senetleri, yatırımcıların riskli varlıklardan uzaklaşmaları ile birlikte değer kaybetti. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.6 kadar geriledi.
Altın seansın başlarında, hayalkırıklığı yaratan ABD konut verisinin, Fed yetkililerinin Nisan ayında faiz artırımı olabileceği açıklamalarından kaynaklanan beklentileri zayıflatması sonrası değer kazanmıştı.
Altın bu yıl, doların dokuz ayın en düşük seviyesi yakınında dalgalanması ile birlikte yüzde 18 yükseldi ve önemli emtia arasında en fazla kazandıran varlık oldu. İki Fed yetkilisi, son ekonomik verilerin Nisan ayında faiz artırımını destekleyebileceğini kaydederken, ABD'de ikinci el konut satışları verisinin Şubat'ta beklenenden daha fazla düşmes, bu beklentiyi zayıflattı.
Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Boomberg'in derlediği verilere göre, Pazartesi günü itibariyle yüzde 0.2 artarak 1,766 ton ile Mart 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.
İsviçre'nin altın ihracatı Şubat ayında 93.1 tona inerek 2014'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi. İhracat Ocak ayında 147.8 ton seviyesindeydi.
Spot gümüş yüzde 0.8 yükselirken, platin yüzde 0.1 düşüşle ons başına 981.70 dolara indi ve palladyum yüzde 0.4 kaybetti.
(15:25'te güncellendi)