Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, Kasım ayında keskin bir düşüş gerçekleştirdikten sonra, Aralık ayının başından itibaren tekrar kendini göstermeye başladı. Altın fiyatları, ABD ile Çin arasındaki gerilimin tekrar artması ve Washington'ın ticaret savaşını Avrupa ve Güney Amerika'ya yaymasının risk iştahını azaltması ve güvenli liman alımlarını desteklemesi ile bir ayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdikten sonra bu çıkışını sürdürdü.

Altın Salı günü, ABD Başkanı Donald Trump'ın Pekin ile çabuk bir ticaret anlaşması olabileceğini ve düşen hisse senetlerinden rahatsız olmadığını söylemesi ile birlikte iyimserlik dozunu artırmasının ardından yükseldi. Traderlar ayrıca, ABD Temsilciler Meclisi'nin Çin yetkililerine Müslüman azınlığa yönelik insan haklarına aykırı uygulamalarından dolayı yaptırım getiren tasarıyı onaylaması sonrası Çin'in misillemeye gidebileceği beklentilerini de değerlendiriyor.

Commonwealth Bank of Australia analisti Vivek Dhar, "ABD-Çin ticaret anlaşmasına yönelik tehdit bu hafta bekleyişlerdeki en kritik değişiklik gibi görünüyor," dedi ve "Hem ABD hem de Çin'in ticaret anlaşmasının ilk fazını imzalamama olasılığı gelecek yıl küresel büyümede yavaşlama riskini artırıyor. Doğal olarak, bu durum altın için olumlu" değerlendirmesinde bulundu.

altında ticaret anlaşmazlıklarının küresel büyümeyi olumsuz etkilemesi ve Fed dahil merkez bankalarının para pollitikalarını gevşetmeleri ile birlikte görülen bu yükseliş onu 2010'dan bu yana en büyük yıllık kazancını gerçekleştirmeye yöneltti. Fiyatlar geçen ay Fed'in faiz indirimlerine ara vereceğini işaret etmesinin ardından düşerken, altın boğaları şimdi, yatırımcıların dünyanın en büyük iki ekonomisinin ABD'nin 15 Aralık'taki bir sonraki tarife uygulamasına kadar ticaret anlaşmasına varacağına ilişkin beklentilerini düşürmelerinden dolayı rahatlamış durumda. Öte yandan, Trump'ın Güney Amerika ve Avrupa'dan bazı ülkelere ek gümrük vergisi getireceğini kaydetmesi, risk iştahını azaltan diğer bir unsur oldu ve bu durum hisse senetlerinde satış getirdi.

Commonwealth Bank of Australia'dan Dhar, "Uzun vadede, güvenli liman talebi altın için geçici bir yönlendirici durumunda," dedi ve "Bunun yerine biz dikkatlerimizi uzun vadeli ABD reel faizlerine çevireceğiz. Bu faizlerin, Fed'in faiz indirimlerine devam etmesi ile birlikte daha da düşmesi için alan var" değerlendirmesinde bulundu. Dhar ayrıca fiyatların 2020'nin 2'nci çeyreğinde 1,700 dolar ile zirve yapacağı tahmininde bulundu.

Spot altın yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,481.10 dolara kadar çıktıktan ve son beş seansta dördüncü kez yükseldikten sonra, Singapur saati ile 13:50'de 1,481 dolar seviyelerinde seyrediyordu. Fiyatlar Salı günü yüzde 1 ile 31 Ekim'den bu yana en büyük yükselişini gerçekleştirdi ve günü dört haftanın zirvesinde tamamladı. Fiyatlar yılbaşından bu yana yüzde 15 yükseldi.

Aralarında Warren Patterson'ın da bulunduğu ING Bank NV emtia stratejistleri, "Ticaret anlaşmasının 15 Aralık öncesi imzalanmayacağı varsayımı ile, altın muhtemelen yıl sonuna doğru güçlü seyredecek" dedi.

Piyasalarda diğer bir belirsizlik konusunu Trump'ın azil soruşturmasına ilişkin gelişmeler oluşturuyor. Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi, Başkan Donald Trump hakkında yürütülen azil soruşturmasına ilişkin raporunda "Trump'ın görevini kötüye kullandığı" sonucuna ulaştığını açıkladı.