Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların riskli varlıklara yönelmesi ile birlikte, küresel hisse senetlerinin Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının güvenli liman niteliğindeki varlıklara ilgiyi azaltması ile düştü.

Traderlar ayrıca Fed'in bu hafta gerçekleştireceği politika toplantısını da yakından izleyecek. Fed politika yapıcılarının bu toplantıda faiz artırımlarına ara verme şeklindeki duruşlarını güçlendirmesi bekleniyor. Bloomberg'in ekonomistlere dayanan anketine göre, Fed, bu yıl bir faiz artırımı daha yaptıktan sonra mevcut faiz artırım döngüsünü sona erdirecek. 13-15 Mart'ta düzenlenen bu ankete verilen yanıtların medyanı, Eylül ayında bir faiz artırımı olabileceğini işaret ediyor. Aralık ayında düzenlenen benzer bir anket, 2019'da iki faiz artırımını öngörmüştü.

Spot altın, Cuma günü yüzde 0.5 yükseldikten sonra yüzde 0.2 gerileyerek, Singapur saati ile 13:36'da ons başına 1,299.34 dolara indi. Metal geçen hafta yüzde 0.3 değer kazandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Cuma günü yüzde 0.2 geriledikten sonra yatay seyretti.

IG Asia piyasa stratejisti Jingyi Pan, "Yeni bir haftaya girerken, risk iştahında bir artış görüyoruz. Fed'in güvercin duruşunu sürdüreceğine ilişkin beklentiler hisse senetlerine destek sağlıyor," dedi ve "Fed'in ekonomik tahminlerini düşürmesi ve bilanço yönetimine ilişkin planını daha açık hale getirmesi bekleniyor. Bu beklentilere bağlı olarak, altın fiyatları, risk alma ortamında, geri çekildi" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.1 düşerken, platin yüzde 0.5 ve palladyum yüzde 0.4 geriledi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Asya'da hisse senetleri Pazartesi günü, ABD hisse senetlerinin güçlü bir seyrin görüldüğü geçen haftayı pozitif kapamasının küresel hisse senetlerini beş ayın zirvesine çıkarmaya yöneltmesi ile birlikte yukarı yönde hareket etti.

*İngiltere Başbakanı Theresa May, liderliğini yaptığı Muhafazakar parti içindeki AB kuşkucularının bu hafta geri adım atıp anlaşmayı onaylama sözü vermemesi durumunda Brexit anlaşması konusunda çaba göstermeyi bırakma tehdidinde bulundu.

*ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun haftalık verilerine göre, para yöneticileri altında yükseliş beklentisi ile tuttukları pozisyon (uzun pozisyon) sayısını 6,098 düşürerek 41,774 ile 22 ocak'tan bu yana en düşük seviyesine indirdi.