Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Fed Başkanı Jerome Powell'ın koronavirüs pandemisinden kaynaklanan süregelen ekonomik hasar riskine ilişkin uyarısı ve buna bağlı olarak artan güvenli liman talebinden dolayı kazancını korudu.

Powell, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin koronavirüs salgınından dolayı, maliye ve para politikası yapıcılarının bu güçlüğe baş kaldırmamaları durumunda, daha önce görülmemiş risklerle karşı karşıya kalacağını kaydederken, negatif faiz uygulamasını dışlayıcı açıklamalarda bulundu.

Koronavirüsten kaynaklanan hasarın oldukça fazla olması bekleniyor. Birleşmiş Milletler'in (BM) hazırladığı bir çalışma, sağlık krizinin küresel ekonomiden dört büyüme yılını alacağını ve 2020 yılında muhtemelen 34.3 milyon insanın aşırı yoksulluk sınırının altına düşmesine yol açacağını gösterdi.

Spot altın, Çarşamba günü yüzde 0.8 yükselmesinin ardından yüzde 0.2 gerileyerek Singapur saati ile 12:31'de ons başına 1,712.69 dolara geldi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.6 düşerken, platin yüzde 0.3 ve paladyum yüzde 0.7 değer kazandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Çarşamba günü yüzde 0.2 yükseldikten sonra yüzde 0.1 tırmandı.

CMC Markets stratejisti Michael McCarthy, "Powell'ın uyarıları piyasalara V şeklinde bir büyüme olmayacağını hatırlattı," dedi ve "Dün bu büyüme varlıklarının baskı altında kalması ile birlikte, risk akışkan ortamda bekleyeceğimizin daha fazlası bir getiri gördük" değerlendirmesinde bulundu.

Pepperstone Group araştırma stratejisti Sean MacLean, "Daha güvenli limanlara tekrar bir geçiş var ve altın bundan faydalanıyor. Powell yakın bir zamanda negatif faize geçileceğine ilişkin sinyal vermekte isteksiz kalırken, buna bir seçenek olarak kapıyı kapatmadı," dedi ve "Tüm dünyada merkez bankalarının negatif bölgeye geçmeleri ile birlikte, uzun vadeli görünüm, altının önümüzdeki birkaç yılda tüm zamanların en yüksek seviyelerini göreceğini işaret ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD Başkanı Donald Trump, ülkenin bulaşıcı hastalıklardan sorumlu en üst düzey yetkilisi Anthony Fauci'nin ülkenin çok hızlı yeniden açılmasının virüs vakalarının artmasına yol açabileceği ieklindeki uyarılarına katılmadığını söyledi.

*Finans dünyasının önde gelen isimleri, birkaç hafta önce mümkün olmayan bir yorum etrafında birleşiyor görünüyor: Hisse senetleri büyük ölçüde aşırı değerlenmiş durumda.

*HSBC Holdings Plc, bankanın kamuoyunu bilgilendirme platformuna yaptığı açıklamaya göre, Mart ayında Londra ve New York piyasalarındaki altın fiyatları arasındaki farkın oldukça yüksek seviyelere çıkmasına neden olan altın piyasasındaki aksaklıklardan dolayı bir günde 200 milyon dolar kaybetti.

*Paladyum'daki sert düşüş, Sibanye Stillwater Ltd.'ye göre, Avrupa ve ABD'de otomobil fabrikalarının kapalı kalmasının talebi düşürmeye devam etmesi durumunda daha da sürecek.