Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisinin daha önce benzeri görülmemiş aşağı yönlü risklerle karşı karşıya olduğunu ve bu risklerin, maliye ve para politikası yapıcılarının bu zorluğa karşı baş kaldırmamaları durumunda, hanehalkı ve işletmelere sürekli bir hasar verebilileceğini söyledi.

Powell, ekonomik görünümün yüksek oranda belirsiz ve aşağı yönlü risklerin ciddi olduğunu söyledi.

Powell, Çarşamba günü Washington'da Peterson Institute for International Economics'in düzenlediği sanal bir etkinlikte yaptığı konuşmada, "Toparlanmanın hız kazanması zaman alabilir ve zamanın uzaması likidite sorunlarının ödeme güçlüklerine dönüşmesine neden olabilir," dedi ve "İlave mali destek maliyetli olabilir, ancak eğer bu destek uzun vadeli ekonomik hasarın önlenmesine yardımcı olursa ve bizi güçlü bir toparlanma ile baş başa bırakırsa yapmaya değer" şeklinde görüş bildirdi.

Powell ve çalışma arkadaşları, para politikasının belirlendiği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında, ABD'de işsizliğin 1930'lardaki Büyük Bunalım'dan bu yana görülmeyen seviyelere yükselmesi ile birlikte, koronavirüs pandemisi süresince ABD ekonomisini korumak için dramatik tedbirler aldı. Yetkililer gösterge faizi neredeyse sıfır seviyesine düşürdü, açık uçlu tahvil alımlarına gitti ve aynı zamanda acil kredi programlarını başlattı.

ABD Hazine tahvil faizleri ve Bloomberg Dolar Spot Endeksi Powell'ın konuşma metninin açıklanmasının ardından güniçi en düşük seviyelere inerken, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları kazançlarının bir kısmını geri verdi.

Endişe Veren Senaryo

Fed Başkanı, konuşmasında, yoğun iflaslar ve işsizliği içeren endişe verici bir senaryonun altını çizdi ve politika yapıcıların işlerin sarpa sarmasının önlemek için daha fazlasını yapmak zorunda kalabileceğini söyledi. Powell, Fed'in Perşembe günü yılda 40,000 dolardan daha az para kazanan Amerikalıların yaklaşık yüzde 40'ının Mart ayında işini kaybettiğini gösteren bir çalışma yayımlayacaklarını söyledi.

Powell, "Uzun süreli işsizlik, yeteneklerinin değer kaybetmesi ve profesyonel ağların kurumasından dolayı, çalışanların kariyerlerine zarar verebilir ya da bitirebilir ve ailelerin büyük borç yükü altında kalmasına neden olabilir," dedi ve "Tüm ülkede küçük ve orta boy işletmelerin binlercesinin kaybı, birçok işletme ve topluluk liderlerinin mesleklerini ve aile mirasını yerle bir edecek ve toparlanma başladığında bunun gücünü sınırlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Kongre kanun yapıcıları ve Başkan Donald Trump'ın yönetimi yaklaşık 3 trilyon dolar tutarında ekonomik destek tedbirlerini onayladı ve bunun 454 milyar dolarlık kısmı merkez bankasının acil programları için ayrıldı. Demokratlar ve Cumhuriyetçiler şimdilerde diğer bir yardım paketi için görüşüyor ve bu paket, virüsten korunmak için evde kal talimatları dolayısıyla ekonominin kapanmasından nedeniyle zor durumda kalan eyalet ve yerel yönetimlerin vergi gelirlerini artıracak adımları da içeriyor.

Ciddi Riskler

Powell, "Ekonomik tepki hem zamanında hem de uygun büyüklükte, ancak bu tepki, önümüzdeki yolun hem büyük oranda belirsiz hem de önemli aşağı yönlü risklere tabi olması dikkate alındığında son kısım olmayabilir" dedi.

Fed bu hafta, daha önce benzeri görülmemiş bir adım atarak, büyük şirketlerin borçlandıkları piyasada likiditeye destek için, özel sektör tahvillerine yatırım yapan Borsa fonlarını (ETF) satın almaya da başladı.

Powell, merkez bankasının, kriz geçene ve ekonomik toparlanma tam olarak yoluna girene dek, elindeki araçların tümünü kullanmaya devam edeceğini, ancak bunun sadece kredi olduğu, para harcama anlamına gelmediği uyarısında bulundu.

Powell, "Bu kriz geride kaldığında, bu acil araçları uzağa koyacağız" dedi.

Negatif Faize Karşı

Powell, Fed'in ekonomiyi desteklemek için gösterge faizi negatif bölgeye indirme fikrine karşı olduğunu işaret etti.

Bazı yatırımcılar, Fed'in diğer merkez bankalarını takip ederek harcamaları desteklemek için faizi negatif bölgete indirebileceğini düşünüyor. Powell, bu tartışmaların farkında olduğunu, ancak bunun dşüşünülmediğini söyledi. Öte yandan, Fed Başkanı, bu aracın gelecekte bir seçenek olarak düşünülmediğinden bahsetmedi.

Piyasalar bir haftadır, vadeli kontratların Fed'in gösterge faizinin 2020 yılının sonuna doğru negatif bölgeye geçebileceğini fiyatlamaya başlaması ile birlikte negatif faiz oranlarını konuşuyor.

ABD Başkanı Donald Trump, bu hafta Twitter yoluyla yaptığı açıklamada, rekabet gücünü artırmak için negatif faiz politikasına gidilmesi çağrısında bulunmuştu.

Powell, "Komite'nin negatif faiz konusundaki görüşü değişmedi. Bu bizim bakmakta olduğumuz bir şey değil", dedi ve "Bu politikanın yandaşlarının doluğunu biliyorum. Ancak şimdilik bu bizim düşündüğümüz bir şey değil. İyi bir araç çantamız olduğunu biliyoruz ve kullanacağımız şey bu" şeklinde görüş bildirdi.

Traderlar, Powell'ın bu açıklamalarının ardından negatif faiz politikasına ilişkin bahislerini gelecek yıla öteledi.