Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, güçlenen doların metale gelen güvenli liman talebini zayıflatması ile birlikte, rekor seviyeden geriledi. Ancak metal bu hafta da değer kazanarak 2006'dan bu yana en uzun haftalık yükseliş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Dolar, Washington ve Pekin arasında derinleşen anlaşmazlığın etkisi ile son dört günde ilk kez yukarı yönde hareket etti. ABD Başkanı Donald Trump, Amerikalıların Çinlilerin sahip olduğu TikTok ve WeChat uygulamaları ile iş yapmasını yasaklayan iki kararnameyi imzaladı. Kararlar 45 gün sonra yürürlüğe girecek. Öte yandan, ABD'de düzenleyici kuruluşlardan oluşan bir grup, Çinli şirketlerin Amerikan Borsalarında kote edilmesine ilişkin kuralların sıkılaştırılmasını önerdi.

Altın bu yıl, sağlık krizi, negatif reel faizler, zayıflayan dolar ve artan jeopolitik risklerin altına kaçışı tetiklemesi ile birlikte bu yıl yüzde 35'ten fazla yükseldi ve 40 yılın en büyük yıllık kazancını gerçekleştirmeye yöneldi. Finans kuruluşları altında yükselişin süreceğini düşünüyor. Bank of America Corp., altının 18 aylık dönemde 3,000 dolar seviyesini görebileceği tahminini yineledi ve gümüşün 2021'de 35 dolar seviyesine çıkabileceği öngörüsünde bulundu.

Oanda Corp. Asya Pasifik bölgesinden sorumlu kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, bugün açıklanacak olan ABD istihdam verisine ve Trump'ın Çin'e yönelik son adımlarının doları yükseltmesine dikkat çekerek, "Altın ve gümüş kendi özelliklerinin ciddi bir testi ile yüz yüze," dedi.

Spot altın, erken saatlerde ons başına 2,075.47 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.2 düşerek Singapur saati ile 12:52'de 2,059.65 dolara geriledi. Altın destekli borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları tüm zamanların en yüksek seviyesinde.

Spot gümüş, erken saatlerde yüzde 3.2 yükselerek ons başına 29.8991 dolar ile 2013'ten bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 1.9 düşerek 28.3797 dolar seviyesine çekildi.