Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de regülatörlerde oluşan yetkilendirilmiş bir grup, yatırımcıların olası yolsuzluklardan etkilenmesine yönelik endişelerinin artması sonrası, Çinli şirketlerin Borsa kotundan çıkarılmasını sağlayan yeni kurallar getirilmesi gerektiğini kaydetti.

“Başkan’nın Finansal Piyasalar Üzerine Çalışma Grubu” Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD borsalarında işlem görebilmesi için, firmaların Amerikalı düzenleyici kuruluşların şirketin denetleme raporlarına girmesine izin vermesi gerektiğini belirtti.

Üst düzey bir Hazine Bakanlığı yetkilisi, grubun tüzüğün nasıl değiştirilmesi konusunda henüz kesin bir karara varmadığını kaydetti.

Son ceza ABD borsalarından çıkarılma olsa da, Hazine ve SEC (ABD'nin SPK'sı) kuralların uygulanmasının bağlayıcılığı konusunda bir iskelet oluşturması gerekiyor.

Çin, ABD borsasına kote olan Alibaba ve Baidu gibi şirketlerin “Public Company Accounting Oversight Board” (PCAOB) tarafından denetlenmesini reddediyor ama bu yönergeyle birlikte yıllardır ABD denetimcilerine sorun olan bu problemin çözülmesi de hedefleniyor.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in açıklamasına göre, aralarında FED başkanlarının da bulunduğu düzenleyici gruplar bu düzenleme önerisini anonim olarak yaptılar.

Çinli denetim şirketleri ve Deloitte, E&Y, PwC ve KPMG gibi şirketlerin iştirakleri Çin yasalarının denetim belgelerini, herhangi bir devlet sırrı içerebileceği şüphesiyle, PCAOB ile paylaşılmasını yasakladığını uzun zamandır belirtiyordu.