Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile ticaret savaşını alevlendiren son açıklamasına çevirmeleri ile birlikte altı yılın en yüksek seviyesi civarından geriledi.

Fiyatlar Perşembe günü, Başkan Trump'ın 300 milyar dolarlık Çin ürününe yüzde 10 ek gümrük tarifesi uygulayacağını duyurması ve bu adımın Amerikan tüketicilerini ticaret savaşında şimdiye dek atılan diğer adımlardan çok daha fazla doğrudan etkileyecek olması ile birlikte Perşembe günü sıçrama yaptı ve bu sıçramasını Cuma günü de bir süre devam ettirdikten sonra geriledi. ABD 250 milyar dolarlık Çin ürününe daha önce yüzde 25 ek tarife uygulamıştı ve son kararın ardından ABD'ye giren neredeyse tüm Çin ürünlerine ek gümrük vergisi uygulanmış olacak.

Altın bu hafta, Fed Başkanı Jerome Powell'ın 10 yılı aşkın süre sonra gerçekleştirien ilk faiz indiriminin ardından faizlerin gelecekte izleyeceği yolu tanımlamakta güçlük çekmesinin ardından sert düştü. Powell'ın yorumları uzun bir gevşeme sürecinin başlayacağına ilişkin piyasa beklentilerinin iyice azalmasına neden olurken, Çin ürünlerine ABD'nin getireceği ek tarifeler, küresel büyümenin daha da zarar göreceğine yönelik endişeler ile gelen güvenli liman alımlarını destekledi. Singapur'da GoldSilver Central Pte idari direktörü Brian Lan, altında bugünkü düşüşün Perşembe günkü güçlü yükselişin ardından gelen kar realizasyonlarından kaynaklandığını söyledi.

National Australia Bank Ltd. ekonomisti John Sharma, "Kazançların bir kısmı geri verildi, ancak altının genel anlamda yönü, Powell'dan gelen zayıflatıcı yorumlara karşın yukarı" değerlendirmesinde bulundu.

Spot altın, erken saatlerde ons başına 1,448.40 dolara kadar çıkıp 19 Temmuz'da 1,453.09 dolar ile gördüğü altı yılın zirvesine yaklaştıktan sonra yüzde 0.9 düşerek Singapur saati ile 10:11'de 1,432.90 dolara geriledi. Fiyatlar bu haftayı da kazançla geçerek son dört haftada üçüncü kez kazanç sağlamaya yöneldi. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 6 ton yükselerek Nisan 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Trump'ın açıklamasının ardından diğer piyasalar da dalgalandı. Asya'da işlem gören hisse senetleri düşerken, ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 2016'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi ve iki yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi Fed'in bu yıl 50 baz puanlık diğer bir faiz indirimine daha gideceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesi ile geriledi. ABD'de bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi, dünyanın en büyük ekonomisinin son durumu hakkında bilgi vermesi açısından dikkatle izlenecek.