Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret savaşını birdenbire tırmandırarak iki taraf arasında anlaşmaya varılması ihtimalini olumsuz etkileyecek adımıyla dikkatlerin Pekin'e dönmesine neden oldu.

ABD Başkanı Donald Trump, Perşembe günü paylaştığı Twitter iletisinde, (Halihazırda yüzde 25 vergi uygulanan 250 milyar dolarlık ithalat hariç) 300 milyar dolarlık Çin ürününe yüzde 10 vergi uygulanacağını açıkladı. Trump'ın adımı ABD'li tüketicileri ticaret savaşları kapsamında bugüne kadarki hamlelerine kıyasla daha doğrudan etkileyecek.

ABD 300 milyar dolarlık Çin ithalatına yüzde 10 vergi uygulamasına 1 Eylül'de başlayacak

Trum'ın yüzde 25'in "çok ötesine" gidebileceğini belirttiği yeni vergiler 1 Eylül itibariyle uygulamaya alınacak. Trump yönetimi tarafından yayınlanan taslak listesinin akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve çocuk giyim ürünlerini içermesi bekleniyor.

Pratikte Çin'den ABD'ye gelen tüm ürünlerin vergilendirilmesi Trump yönetimi tarafından ticaret savaşını tırmandıran en büyük adım oldu. Trump'ın vergi adımı, iki ülke liderinin Haziran ayında Osaka'daki G - 20 zirvesinde vardığı ateşkesi de sonlandırmış oldu. Dikkatler, Çin'in ekonomisini nasıl savunacağı ve ABD baskısına nasıl yanıt vereceğine döndü.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Trump'ın adımına ilk resmi tepkiyi verdi. Wang, Bangkok'daki Asean toplantısında yerel bir Çin televizyonuna yaptığı değerlendirmede "Yeni vergilerin uygulanması ticaret anlaşmazlıkları için kesinlikle doğru çözüm değil." dedi.

Trump, Twitter iletisinde "Temsilcilerimiz ilerideki Ticaret Anlaşması ile ilgili yapıcı görüşmeler gerçekleştirdikleri Çin'den yeni döndü. Üç ay önce Çin ile anlaşmaya vardığımızı düşünmüştük, ancak ne yazık ki Çin imzalanması öncesinde anlaşmayı yeniden müzakere etmeye karar verdi. Yakın zamanda Çin ABD'den büyük miktarda tarım ürünü almayı kabul etti, ancak bunu gerçekleştirmedi. Ayrıca arkadaşım Başkan Xi ABD'ye Fentanyl satışını durduracağını söylemişti. Bu da hiç gerçekleşmedi, ve birçok ABD'li ölmeye devam ediyor. Ticaret görüşmeleri sürüyor ve görüşmeler esansında ABD, 1 Eylül'de Çin'den ülkemize gelen, kalan 300 milyar dolarlık mal ve ürüne yüzde 10'luk küçük ek vergiler uygulamaya başlayacak. Bu halihazırda yüzde 25 vergi uygulanan 250 milyar doları kapsamıyor. Çin ile kapsamlı bir Ticaret Anlaşması konusunda pozitif diyaloğumuzu sürdürmek istiyoruz ve iki ülke arasındaki geleceğin çok parlak olacağını hissediyoruz!" dedi.