Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Altın fiyatları, ABD'de Temsilciler Meclisi'nin Başkan Donald Trump'ın iktidarı kötüye kullanma ve Kongre'ye baskı yapma suçlaması ile azil istemini onaylamasının ardından yatay bir seyir izledi.

Temsilciler Meclisi'nde Demokratların neredeyse tümünün desteğini alan ancak tek bir Cumhuriyetçi oyu bile alamayan dünkü bu tarihi adım, Trump'ın ABD tarihinde azli onaylanan üçüncü başkan ve azli onaylanıp muhtemelen partisinin yeniden seçilmesi için aday gösterilen ilk isim olmasına neden oldu.

Spot altın yüzde 0.1 yükselerek Singapur saati ile 13:36'da ons başına 1,477.27 dolara çıktı. Metal bu hafta fazla değişmedi.

Spot gümüş yüzde 0.2 yükselerek ons başına 17.0436 dolara çıkarken, platin yüzde 0.3 geriledi.

Palladyum iki gün üst üste sert düştükten sonra ons başına 1,923.75 dolar civarında yatay seyretti. Metal Salı günü 2,000.35 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

UBS Group AG, hazırladığı raporda, "Tipik bir şekilde, iyileşen büyüme öngörüleri yüksek petrol fiyatlarına yol açarken altının düşmesine neden oluyor ve buna bağlı olarak bankanın model portföyünde 'petrol altının üzerinde' durumu ön plana çıkıyor" dedi ve "Şimdi ticaret gerilimi azalıyor, küresel büyüme görünümü iyileşmekte ve tahvil faizleri yukarı yönde hareket etti" değerlendirmesinde bulundu.

Singapur'da Phillip Futures analisti Benjamin Lu, "Altın fiyatları, piyasaların yönsel eğilimleri beklemeleri ile birlikte göreceli olarak yatay seyrini sürdürüyor," dedi ve "Ancak işlem aktiviteleri, tatil sezonuna yaklaşmamız ile birlikte yavaşlayacak olmasına karşın, kısa vadede agresif bir kırma hareketi beklemeye devam ediyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD Senatosu gelecek yılın başında Başkan Trump'ın suçlanıp görevden alınmasını oylayacak. Ancak Senato'da çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçiler büyük ihtimalle Trump'ın aklanması yönünde oy verecek. Başkan'ın azli için Senato'nun üçte ikisinin desteği gerekiyor.

*Altın son haftalarda büyük ölçüde yatay seyretti, ancak bu bandı kırmaya yakın olabilir; hareketli fiyat ortalamaları civarında oluşan bir teknik analiz göstergesi olan "işlem zarfı" sıkışıyor ve bu durum, bandın yakın bir zamanda herhangi bir yönde kırılabileceğini işaret ediyor.

*Küresel hisse senetleri tüm zamanların en yüksek seviyeleri yakınında, ancak ABD-Çin ticaret anlaşması henüz imzalanmadı. Bu nedenle traderlar fiyatları daha da yükseltmek için fazla bir neden bulamıyor.

*İngiltere Başbakanı Boris Johnson Perşembe günü hükümetinin yasama önceliklerini açıklayacak. Bu maddeler arasında Brexit ve sağlık harcamaları konularının üst sıralarda yer alması bekleniyor.

*Traderlar, Başbakan Johnson'ın tekrar anlaşmasız Brexit korkularını körüklemesinin ardından İngiltere Merkez Bankası'nın 2020 sonunda faiz indirimine gideceğine ilişkin beklentilerini yükselttiler.