Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini Çin ekonomisindeki sıçramanın ardından belirsiz büyüme görünümüne ve ABD'de karışık gelen verilerin toparlanmaya yönelik güçlükleri işaret etmesine çevirmeleri ile birlikte sakin bir seyir izledi. Gümüş vadeli kontratları ons başına 20 dolar seviyesine yaklaşmasının ardından geri çekildi.

ABD'de perakende satışlar Haziran ayında, daha fazla işletmenin yeniden açılması ve işsizlere sağlanan destekler sonucu harcamaların güçlenmesinin etkisi ile artış gösterdi ve üst üste ikinci ayda da beklenenden iyi çıktı. Öte yandan, işsizlik maaşı için başvuranların sayısı geçen hafta beklenenden kötü çıktı ve işsizlik maaşından yararlanmaya devam edenlerin sayısı ise ekonomik sıkıntıların devam ettiğini gösterdi.

Çin'de Perşembe günü açıklanan veriler, koronavirüs pandemisinin kontrol altına alınmasındaki görece başarı ile birlikte, ekonominin ikinci çeyrekte büyümeye döndüğünü gösterdi. Ancak Çin ekonomisi, önemli ticaret ortaklarının artan virüs vakaları ile mücadele etmesi ile birlikte hız kaybetmeye oldukça duyarlı durumda.

ABD'de kamu yetkilileri, sağlık krizinin kötüleşmesi durumunda "evde kal" talimatı verileceği uyarısında bulundu. Florida ve Teksas rekor sayıda virüs kaynaklı ölüm sayısı açıkladı ve ABD'de bulaşıcı hastalıklardan sorumlu en üst düzey yetkili Dr. Anthony Fauci, birçok eyaletin çok hızlı açıldığını ve "mola verilmesi" gerektiğini söyledi.

Spot altın, Perşembe günü yüzde 0.7 düştükten sonra yüzde 0.1 yükselerek Singapur saati ile 12:41'de ons başına 1,798.76 dolara geldi. Fiyatları bu hafta fazla değişmedi.

Comex piyasada gümüş vadeli kontratları yüzde 0.7 düşerken, spot gümüş yüzde 0.4 değer kaybetti.

Spot paladyum yüzde 0.8 düşerken, platin yüzde 0.2 yükseldi.

Angel Broking Ltd.'ye göre, koronavirüs vakalarındaki hızlı artışın ekonomi üzerindeki etkilerine ilişkin endişeler, ABD ve Çin arasında tansiyonun arttığı bir ortamda, altına destek olabilir.

Oanda Corp. kıdemli piyasa analisti Edward Moya, "Altının temel göstergeleri halen rekor zirveye yükselişi destekliyor, ancak kısa vadede, fiyatlar geçen haftanın en düşük seviyelerini tekrar test edebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 11 Temmuz'da biten haftada 1.3 milyon seviyesinde gerçekleşti ve önceki haftaya göre 10,000 azaldı. Bu Mart ayından bu yana en düşük azalmayı işaret ediyor. Perakende satışlar ise Haziran ayında beklenenden daha fazla arttı ve pandemi öncesi seviyelerine yükseldi.

*Çin'in gayrı safi yurtiçi hasılası ikinci çeyrekte yüzde 3.2 arttı ve önceki çeyrekteki yüzde 6.8'lik daralmayı tersine çevirerek, beklenenden daha yüksek çıktı.

*New York Fed Başkanı John Williams, ABD merkez bankacılarının faizin gelecekte izleyeceği olası yol ve getiri eğrisi kontrolü stratejisinin uygulanmasına ihtiyaç olup olmadığı konusunda kamuoyunu yönlendirmede en iyi güncellemeyi yapmak için zamanları olduğunu söyledi.

*Guggenheim Investments küresel baş yatırım yetkilisi Scott Minerd, ABD hisse senetleri konusunda, değerlemelerin 1990'ların sonundaki seviyelerde olmasına karşın, "yapay" devlet desteğinden dolayı, kısa vadede isteksiz bir şekilde yükseliş beklentisinde olduğunu söyledi.

*İngiltere, ABD ve Kanada hükümetleri, Rus devlet istihbaratının Kovid-19 aşısını geliştirme yarışındaki uluslararası araştıırma merkezlerini "hack"lediği kaydetti.