Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de perakende satışlar Haziran ayında, daha fazla işletmenin yeniden açılması ve işsizlere desteğin harcamaları güçlendirmesinin etkisi ile üst üste ikinci ayda da beklenenden fazla arttı.

Perakende alışverişlerin değeri Haziran ayında önceki aya göre yüzde 7.5 artış gösterdi. Bu veri önceki ay revize rakamla yüzde 18.2 artarak rekor kırmıştı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, perakende satışların Haziran ayında yüzde 5 artış göstermesi bekleniyordu.

ABD'de eyaletlerin yeniden açılması ve milyonlarca Amerikalının tekrar işlerinin başına dönmeleri ile birlikte, tüketiciler daha rahat harcama yapmaya başladı. Haziran ayındaki artış, perakende satışları virüs öncesi seviyelere getirdi ve bu durum işletmelere ve genel ekonomik büyümeye destek sağlıyor.

Ancak virüs vakalarındaki güçlü artışın eyaletleri yeniden açılma planlarını durdurmaya veya tersine çevirmeye yöneltmesinden dolayı talebe yönelik riskler devam ediyor. Bugün açıklanan diğer bir veri, ABD'de isşizlik maaşı başvurularının beklenenden daha yüksek çıktığını gösterdi.

Öte yandan, otomobil hariç perakende satışlar da yüzde 7.3 ile oldukça güçlü bir artış gösterdi. Bu verinin yüzde 5.0 artması öngörülüyordu.