Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, büyük merkez bankalarının koronavirüs salgınının yol açtığı ekonomik hasarı gidermek için teşvikleri artırmaları ve bunun da değer koruma özelliğinden dolayı metalin cazibesini artırmasının etkisi ile 2016'dan bu yana en büyük aylık kazancını gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Altın, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Çarşamba günü, gösterge faizi sabit tuttuktan sonra yaptığı açıklamada, krizin ABD ekonomisi üzerinde daimi yaralar bırakabileceğini kaydetmesinin ardından 2012'den beri en yüksek seviyesi yakınında seyrediyor. Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Perşembe günü, ekonominin tarihi gerilemelerinden birini gösterdiği bir ortamda daha fazla tedbirinin gerekip gerekmediğini görüşecek.  

Altın 2020 yılında, yatırımcıların koronavirüs salgınının tetiklediği ekonomik düşüş ortamında güvenli liman aramalarının sonucu, daha önce benzeri görülmemiş büyüklükteki parasal ve mali teşviklerin para birimlerinde değer kaybına yol açacağı endişelerinin de desteği ile ralli yaptı. Altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, bazı büyük kurumların fiyatların daha da yükselmesi için alan olduğu yolundaki tahminlerinin de etkisi ile rekor seviyelere tırmandı. Altının bu ayki yükselişinde dikkat çeken bir nokta da, virüsten dolayı uygulamaya koyulan kısıtlamaların gevşetileceğine ilişkin haberlerle birlikte yükselen hisse senetleri ile aynı yönde hareket etmesiydi.

Oanda Corp. kıdemli piyasa analisti Edward Moya, "Altın, virüs cephesinden istikrarlı bir şekilde gelen olumlu haberler ile küresel mali ve parasal teşvik çabalarının yoğunlaşacağına ilişkin artan beklentiler arasındaki güç savaşına yakalandı," dedi ve "Fed yeni teşvik açıklamalarının gelebileceği konusunda oldukça açıktı ve bu durum nihayetinde yüksek altın fiyatları için iyi bir zemin oluşturmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Vadeli altın kontratları Comex piyasasında yüzde 1.1 yükselerek ons başına 1,733 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 13:58'de 1,732.90 dolara geldi. Spot fiyatlar ons başına 1,714.29 dolar civarındaydı ve Nisan ayında yüzde 8.7 yükseldi. İki hafta önce, spot altın 1,747.36 dolar ile Kasım 2012'den bu yana en yüksek seviyesini görmüştü.

Powell, dünkü konuşmasında, tekrar tekrar politika duruşunun "uygun" olduğunu söyledi ve Fed'in gösterge faizi ekonominin merkez bankasının maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerini tutturma yolunda olduğuna güven duyana kadar sıfır seviyesi yakınlarında tutacağı taahhüdünde bulundu.

Yatırımcılar ayrıca, Gilead Sciences Inc.'nin deneysel ilacının Covid-19 hastalarının daha hızlı iyileşmesine yardımcı olduğunu açıklamasının ardından virüs tedavisine ilişkin ilerleme işaretlerini de yakından takip ediyor. ABD'de Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), New York Times'ın haberine göre, bu ilacın acil kullanımı için yetki verdiğini duyurmaya hazırlanıyor.

Oanda'dan Moya, "Koronavirüse yönelik mücadelede önemli bir aşamanın yaklaştığına ilişkin iyimserlik artarken, acil çözüm için halen biraz zamana ihtiyaç var," dedi ve "Ekonomik faaliyet en azından bir yıl daha kriz öncesi seviyelerine dönmeyecek ve bu altına güçlü bir destek sağlamalı" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş ve platin Nisan ayında yükselirken, paladyum 2015'ten beri en büyük aylık kaybına yöneldi.