Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Yıldızlar, koronavirüs salgınının büyünmeye hasar verebileceği ve risk varlıklarını olumsuz etkileyebileceği endişelerinin güvenli liman alımlarını getirmesi ve virüsün daha gevşek para politikalarına yol açabileceği yolundaki beklentiler ile birlikte altın için sıraya girdi.

Altın, fiyatların yedi yılın zirvesine çıkması ile birlikte altı ayı aşkın sürenin en büyük haftalık kazancına yöneldi. Tahvil faizlerinin geri çekilmesi ve ABD'de reel faizin negatif bölgede daha da aşağı inmesi ile birlikte, altın destekli Borsa fonlarına (ETF) rekor girişler oldu ve bu fonlardaki varlıklar tarihinin en yüksek seviyesine çıktı.

RBC Capital Markets, hazırladığı notta, "Piyasa, koronavirüs salgının etkileri ve bunun ekonomik sonuçları ile ilişkili bir çok yol ile, artan bir şekilde altın için olumlu makro zemine hazırlanıyor" dedi.

Geleneksel güvenli liman altın, artan riskten kaçınma eğilimi ile birlikte, aynı dönemde doların güç kazanmasına rağmen bu yıl yüzde 7'nin üzerinde ralli yaptı. ABD'de Hazine tahvil piyasası Perşembe günü güçlü alımlara sahne olurken ve bu durum Fed'in faiz indirimine gideceğine ilişkin beklentileri güçlendirirken, Commonwealth Bank of Australia (CBA), virüsün küresel ekonomiyi tehdit etmesi ile birlikte, yılın ikinci yarısında iki kez gevşemeye gidebileceği tahmininde bulundu.

CBA analisti Vivek Dhar, "Güvenli liman talebi, koronavirüse bağlı küresel büyüme korkularından dolayı geliyor," dedi ve Ancak tarih, güvenli liman talebinin altın fiyatlarına sadece geçici bir destek sağladığını gösteriyor. Altın fiyatlarında uzun vadede baskın faktör, uzun vadeli ABD reel faizleri ile altın fiyatları arasındaki zıt yönlü ilişki" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.8 yükselerek ons başına 1,632.67 dolar ile Şubat 2013'ten beri en yüksek seviyesine çıkmasının ardından Londra saati ile 07:06'da 1,631.63 dolara geldi. Fiyatlar bu hafta yüzde 3 ile 9 Ağustos'tan bu yana en büyük haftalık kazancına yöneldi.

Borsa fonları (ETF) varlıkları

Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları Perşembe günü itibariyle 22 gün üst üste artış göstererek tarihinin en uzun yükseliş serisini gerçekleştirdi. Bloomberg'in derlediği verilere göre, toplam varlıklar 2,610.95 ton seviyesindeydi.

Singapur'da IG Asia Pte piyasa stratejisti Jingyi Pan, "Küresel tedarik zinciri dikkate alındığında, hatta ABD'nin bile bir ölçüye kadar etkilenmesi beklenirken, altının cazip görünmesi şaşırtıcı değil," dedi ve "Fiyatların doların güçlü seyrettiği dönemde 1,600 doların üzerine çıkması ve bu seviye üzerinde kalması da altının muhtemelen bir süre daha yüksek kalabileceğini işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş Ağustos ayından bu yana en büyük haftalık kazancını gerçekleştirmeye yöneldi. Platin de değer kazandı. Paladyum, artan küresel piyasa açığının da desteği ile Çarşamba günü ons başına 2,849.61 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördükten sonra bu hafta yüzde 10 yükseldi.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd.'ye göre, güçlü talep ve kısıtlı arz paladyum piyasasında bu yıl açığın 1.3 milyon onsa çıkmasına neden olacak ve bu durum fiyatların yüksek kalmasını sağlayacak.