Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, merakla beklenen Fed faiz kararı öncesinde yaşadığı üç günlük düşüşün ardından yatay bir performans gösteriyor.

Spot altın ons başına 1.914 dolardan işlem görüyor. Gram altın ise piyasalarda 1.157 TL’den alıcı buluyor.

Altın, ABD Merkez Bankası’nın daha az şahin davrandığına dair işaretlerle Kasım ayının başından beri yükselse de dolar ve tahvil getirilerindeki artışlar nedeniyle 25 Ocak'taki kapanıştan bu yana yüzde 1,2 geriledi.

Fed'in Çarşamba günü faiz oranlarını çeyrek puan artırması ve ikinci bir üst üste toplantı için hızını yavaşlatması bekleniyor.

Yatırımcılar, yetkililerin bu yıl faiz patikasına ilişkin ipuçları için belirledikleri tavrı izliyor olacak. Çarşamba günü açıklanacak Fed faiz kararı için piyasanın beklentisi 25 baz puanlık bir artış olacağı yönünde.

Öte yandan Fed'in daha önce ısrarla faizleri yükselteceğine ve bir süre yüksek tutacağına dair açıklamalarına rağmen bazı bankalar, bir resesyonun kapıda olduğunu ve ekonomik daralma başlaması sonrası Fed'in 2023 sonlarından itibaren faizleri indirmeye başlayacağı ve 2024 sonuna dek 200 baz puan veya üzerinde indirim gerçekleştireceğini öngörüyorlar.

HSBC son yayımladığı raporda ABD ekonomisinin iki veya üç çeyrek daralacağını ve faizleri beklenenden daha erken ve agresif şekilde indireceğini öngördüklerini belirtmişti.

Faiz getirisi olmayan değerli metal dolar ve tahvil getirileriyle ters bir korelasyona sahip.

Fed'in faiz artışlarında yavaşlatmaya gitmesi ve ileride indirimlere gidilebileceğini sinyallerini vermesi durumunda bu hamlenin altın için olumlu etkiye sahip olacağı değerlendiriliyor.