Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, dolar iki yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinde seyrederken, yatırımcıların dikkatlerini haftasonu iki tarafın da ek gümrük tarifelerini uygulamaya koymalarının ardından ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin gelişmelere çevirmesi ile birlikte gevşedi.

Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Çinli ve Amerikalı yetkililer, bu ay planlanan toplantı için programı belirlemekte güçlük çekiyor. ABD Hazine tahvil faizleri, ABD'de nakit hisse senedi ve tahvil piyasalarının dün tatil nedeniyle kapalı olmasının ardından hafifçe yükseldi.

Spot altın, Pazartesi günü yüzde 0.6 yükseldikten sonra yüzde 0.3 gerileyerek Singapur saati ile 12:43'te ons başına 1,524.62 dolara indi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.2 düşerek ons başına 18.4415 dolara inerken, platin yüzde 0.4 ve palladyum yüzde 0.2 değer kazandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 tırmanarak Mayıs 2017'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Singapur'da IG Asia stratejisti Jingyi Pan, "ABD ve Çin'den yetkililerin tarifelerdeki son artışların ardından bu ayki toplantının programını yapmakta zorlandıklarına ilişkin haber, ABD Başkanı Donald Trump'ın görüşmelere ilişkin son dönemdeki iyimser tutumuna gölge düşürdü ve buna bağlı olarak piyasanın havasını bozdu," dedi ve "Öte yandan dolardaki güçlü seyir altındaki kazançların bir kısmının geri verilmesine neden oluyor, ancak jeopolitik gerilimlerin azalması konusunda ilerleme olmaması dikkate alındığında, altına geniş tabanlı bir destek bekleniyor" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Para yöneticileri, ABD Emtia Vadeli İşlemler Komitesi'nin haftalık verilerine göre, altında yükseliş beklentisi ile açtıkları pozisyon sayısını tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkardı.

*Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Pazartesi günü hafifçe artarak 2,454.5 tona çıktı ve Şubat 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

*Yatırımcıar bu hafta Fed yetkililerinden gelen değerlendirmeleri izleyecek. New York Fed Başkanı John Williams Çarşamba günü ve Fed Başkanı Jerome Powell Cuma günü konuşacak.

*ABD'de Cuma günü açıklanacak istihdam verilerinin tarım dışı istihdamın Ağustos ayında 158,000 arttığını, işsizlik oranının yüzde 3.7'de kaldığını ve ortalama saatlik kazançlardaki artışın ise yıllık yüzde 3.0'e yavaşladığını göstermesi bekleniyor.