Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, yatırımcıların Fed’in bir sonraki faiz artışıyla ilgili karışık sinyaller vermesini değerlendirmesiyle son beş haftada ilk defa haftalık kayba hazırlanıyor.

Spot altın Fed’in daha yumuşak faiz artışlarına geçme tartışmalarıyla birlikte üç haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Haftanın son işlem gününde spot altının onsu 1.752 doların altını test etti.

Faiz artışı konusunda farklı görüşler öne süren yetkililerinde St. Louis Fed Başkanı James Bullard tekrar 75 baz puanlık bir artış yapılması çağrısı yaparken Kansas City Fed Başkanı Esther George daha temkinli bir mesaj vererek artışın gerekliliğin güçlü olduğunu ancak artış hızının tartışmaya açık olduğunu belirtti.

Bullard Wall Street Journal’a verdiği röportajda yine büyük bir faiz artışı yapılmasından yana olduğunu belirterek, “Enflasyon üzerinde kayda değer şekilde aşağı yönlü baskı kuracak politika faizi seviyesine hızla hareket etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

George ise daha güvercin bir ton seçerek genellikle politika kararlarının etkilerinin gecikmeli olarak hissedildiğini ve bir süre etkilerin takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise konuyla ilgili, “Şu anda bir enflasyon problemimiz var ve Fed bu sorunla acilen ilgilenmeli” ifadelerini kullandı.

Çarşamba günü yayımlanan Fed Temmuz toplantısı tutanakları yetkililerin bir noktada faiz artış hızının düşürülmesi konusunda hem fikir olduklarını gösterdi. Bu durum yatırımcıların 20-21 Eylül’de yapılacak toplantıda faiz artış fiyatlamalarını 50 ya da 75 olarak değiştirmelerine neden olmuştu.

Son veriler, işsizlik başvurularının üç haftadır ilk kez düşmesiyle, hâlâ sağlıklı bir ABD işgücü piyasası olduğuna işaret etti. Bu durum Eylül toplantısında alınacak faiz kararını etkileyebilecek enflasyon ve istihdam verileri nedeniyle Fed’in agresif faiz artışlarına devam etme ihtimalini açık bırakıyor.