Advertisement
HABERLER ABONE OL

Küresel emtia fiyatlarındaki yükseliş tüm hızıyla devam ederken enflasyon endişeleri altına yaradı fakat Çin'in emtia fiyatlarındaki yükselişle mücadelesi bakırdaki iyimser görünümü baskıladı.

altında net uzun pozisyonlar yılbaşından bu yana en yüksek seviyede bulunurken bakırdaki net uzun pozisyonlar son 10 ayın en düşük seviyesinde. Net uzun pozisyonların artması piyasanın fiyatların yükselmesini beklediğine işaret ederken azalması fiyatların düşeceğine dair bir işaret olarak görülüyor.

Portföy yöneticilerinin metallerde uzun vadeli pozisyon alması yatırımcıların enflasyon ve ekonomik büyüme ile ilgili endişelerinin bir yansıması olarak yorumlanabilir. Hedge fonlar ve diğer spekülatörlerin altındaki net uzun pozisyonlarını artırmaları da genellikle enflasyona karşı bir önlem olarak düşünülüyor.

Öte yandan büyüme göstergesi olarak sayılabilecek bakırdaki net uzun pozisyonların son 10 ayın en düşüğüne gerilemesi ise Çin’in emtia fiyatlarını düşürmek için kararlı olduğunu göstermesi sonrasında gerçekleşti.

Çin’den bankaların emtiayla ilişkili ürünlerinin satışına yasak

Çin Bankacılık ve Sigortacılık Düzenleme Komisyonu bireysel alıcılara emtia vadelileri ile ilişkili yatırım ürünlerinin satışını yasaklamıştı. Komisyon, bankalardan bu ürünleri portföylerinden tamamen çıkarmasını talep etti.

Birçok sanayi metalinin en büyük kullanıcısı olan Çin, emtiadaki yükselişi durdurmak için stok yapanları ve spekülatörleri hedef tahtasına koydu. Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, önceki gün Çin hükümetinin spot ve vadeli piyasadaki tekellere sıfır tolerans göstereceğini açıklamıştı.