Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bloomberg’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkilileri, bölgenin maliye bakanlarından özel görüşmelerde negatif faiz politikasına yönelik artan dirençle karşılaşıyorlar.

Konunun hassasiyetinden dolayı isminin gizli kalmasını tercih eden kaynaklar, özellikle Kuzey Avrupa olmak üzere bazı Euro Bölgesi maliye bakanlarının, ekonomi üzerine yapılan bazı gizli görüşmelerde negatif faizin tasarruflar ve emeklilik sistemi üzerindeki olumsuz etkilerinden şikayet ederek konuya karşı muhalif duruş sergilediklerini belirtti. AMB ise negatif faizlerin, hükümetlerin ekonomiyi teşvik için daha fazlasını yapması durumunda fazla uzun sürmeyeceğini kaydediyor.

Kapalı kapılar ardındaki gerilim, aynı zamanda merkez bankacıları arasındaki fikir ayrılığını da yansıtıyor ve bu durum karşıt görüşlerin arttığı bir ortamda para politikasının izleyeceği yolu belirlemeye çalışan yeni başkan Christine Lagarde'ın karşı karşıya kaldığı sorunları özetliyor. Bakanların endişeleri, AMB'nin bağımsız bir kurum olmasından dolayı fazla önemli olmayabilir, ancak bu itirazlar meşruiyetini politik görüş birliğinden alıyor ve bankanın attığı adımlar seçmenleri etkiliyor.

Lagarde bu hafta Brüksel'de gerçekleştirilecek Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısına katılacak, ancak tartışmalar kurtarma fonu ve ortak mevduat sigortası gibi Euro Bölgesi için düşünülen tedbirler üzerinde odaklanacak.