Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika yapıcılarından Pablo Hernandez de Cos, deflasyon korkularının AMB'nin acil tahvil alım programını artırma kararını makul hale getirdiğini söyledi.

AMB Yönetim Konseyi üyesi ve İspanya Merkez Bankası Başkanı de Cos, "Deflasyon riskleri artmakta ve bu, Avrupa Merkez Bankası'nın, risklerin somut hale gelmesini önlemek için attığı adımın nedenlerinden biri," dedi ve "Krizin aslında dezenflasyonist olduğunu düşünenlerdenim ve düşük enflasyondan dolayı karşı karşıya bulunduğumuz sorunlar artıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Bu yorumlar, koronavirüs pandemisinin Euro Bölgesi'ni, eğer ekonomiye yönelik darbeler durdurulmazsa, fiyatlar ve ücretlerin spiral düşüş gösterdiği biçinde bir Bunalım'a itebileceğine ilişkin korkuların altını çiziyor. Avrupa Merkez Bankası'nın Perşembe günkü kararları, istihdamı korumak ve şirketleri ayakta tutmak için yetkililerin aldığı bir dizi daha önce görülmemiş büyüklükteki tedbirlerin son halkasıydı.

Hernandez de Cos, talebin önümüzdeki aylarda, koronavirüs kısıtlamaları kaldırılsa dahi zayıf kalacağını söyledi. De Cos, İspanya'da işsizlik ile tasarruf oranları arasındaki yüksek korelasyonu işaret ederek, tüketicilerin muhtemelen temkinli kalacağını ve tasarruf etmeye devam edeceğini, zira işlerini kaybetmekten ya da virüsün yeni bir yayılma dalgasından korktuklarını sözlerine ekledi.