AMB/Rehn: Enflasyona aşırı tepki büyümeyi engelleyebilir
Finlandiya Merkez Bankası Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Olli Rehn, enflasyona aşırı tepki verilmesi durumunda bunun büyümeyi bozabileceği uyarısında bulundu.
Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) son toplantısında Başkan Christine Lagarde'ın daha şahin bir söylem kullanmasının ardından para politikası patikasına ilişkin yetkililerden açıklamalar gelmeye devam ediyor.
Son dönemde yükselen şahin seslere karşı Finlandiya Merkez Bankası Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Olli Rehn'den daha güvercin açıklamalar geldi.
Finlandiya kamu televizyonu YLE TV1'e konuşan Rehn, enflasyona aşırı tepki vermenin büyümeyi engelleyebileceği uyarısında bulundu.
Rehn, "Eğer kısa vadede enflasyona aşırı tepki verirsek, muhtemelen ekonomik büyümenin durmasına neden oluruz" ifadelerini kullandı.
Kısa vadeli enflasyona bakmaktansa 2023 ve 2024 yılları enflasyonuna odaklanmanın daha uygun olacağına vurgu yapan Rehn, önümüzdeki yıllarda fiyat artışlarının yüzde 2'lik hedefe yaklaşabileceğini söyledi.
Toplantıda şahin mesajlar veren Lagarde söylemini yumuşatıyor
Son toplantıda şahin görünen AMB Başkanı Christine Lagarde, daha sonra verdiği mesajlarda Kovid-19 salgını sonrası "hızlı faiz artırımının" enflasyon sorununu çözemeyeceğini ve ekonomik toparlanmayı tehlikeye atabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
Lagarde, Alman medya ağı Redaktionsnetzwerk Deutschland’a (RND) yaptığı açıklamada, bu yıl faiz artışının yüksek petrol fiyatlarına ve enflasyonu artıran arz dar boğazına çözüm olmayacağı konusunda uyarılarda bulundu.
"Bu (faiz artışı) mevcut sorunların hiçbirini çözmez. Şimdi çok acele hareket edersek, ekonomilerimizin toparlanması önemli ölçüde ivme kaybedebilir ve istihdam risk altında olabilir." ifadesini kullanan Lagarde, AMB’nin negatif faiz oranlarını ancak kademeli olarak pozitife döndüreceğini ve ekonomik verilerin izin vermesi durumunda bunu yapacağını belirtti.
Lagarde, faiz artırımının zamanlamanın ilişkin ise "Şu anda tahminimize dahil ettiğimiz yükselen enflasyon rakamlarını izliyoruz. Enflasyonun aralıktaki tahminimizde daha yüksek çıkması muhtemel. Analiz mart ayında olacak ve sonra göreceğiz. "dedi.
Enerji geçişinden kaynaklanan ilave bir fiyat artışı riskinin düşük olduğunu düşündüğünü ifade eden Lagarde, "Karbon emisyon ticareti veya özel vergiler hakkında konuşup konuşmadığımızdan bağımsız olarak, karbonsuzlaştırmanın fiyatlar üzerindeki mevcut etkileri asgari düzeyde." değerlendirmesinde bulundu.
Euro Bölgesi'nde ocakta yıllık enflasyon, enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 5,1'e ulaşarak kayıtlardaki en yüksek seviyeye çıkmıştı.
Piyasalar, AMB’den 10 yıldan fazla süredir ilk kez borçlanma maliyetlerini Aralık 2022'ye kadar yaklaşık 50 baz puan artırmasını, mevduat faiz oranının da gelecek yıl pozitife dönmesini bekliyor.