Advertisement

Eğer Apple Inc. ve Tesla Inc.'in hisse bölünmelerinin ardındaki motivasyon geleneksel yatırımcıların ilgisini çekmekse, belli ki işe yarıyor. En azından ilk gün getirileri bunu söylüyor.

Bu yıl halihazırda oldukça güçlü yükselişler kaydeden iki şirketin hisseleri Pazartesi günü yine yükselerek rekor kırdı. Hisse bölünmesinin herhangi bir şirketin ekonomik temellerini ya da hisselerin içsel değerini değiştirmemesine karşın yatırımcılar alım yapmaya devam etti. İki şirketin toplam piyasa değeri 100 milyar dolardan fazla arttı.

Her iki şirketin de hisselerinin değeri geçen aylarda güçlü yükseliş kaydetmişti. Elektrikli otomobil üreticisi Tesla bu yıl yüzde 496 değer kazanırken, teknoloji şirketi Apple yüzde 76 arttı. Ayrıca Apple, Borsada işlem gören piyasa değeri 2 trilyon doların üzerindeki tek ABD şirketi oldu.

Bu yıl yarım milyon otomobil teslimatı hedefleyen Tesla, Wlmart Inc., Visa Inc. ve Johnson & Johnson gibi devleri geride bıraktı. Tesla'nın mevcut değerlemesi 464 milyar dolara yaklaştı. Geçen yıl ABD'de 2.9 milyon araç teslimatı gerçekleştiren General Motors'un piyasa değeriyse sadece 42.4 milyar dolar.

Wedbush analisti Dan Ives, "Hisse bölünmesinin, geçen aylarda görülen sert hisse hareketi düşünüldüğünde, Tesla ve yönetim kurulu tarafından atılmış akıllıca bir adım olduğunu düşünüyoruz." dedi. Ives, notunda, diğer büyük teknoloji şirketlerinin gelecek aylarda aynı yolu izleyebileceğinin altını çizdi.

Cuma günü 2 bin doların üzerinde kapanan Tesla hisseleri 1'e 5 oranında bölünmesinin ardından kabaca 500 dolara denk geliyor.