Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Aselsan'ın bu yılın 3. çeyreğinde net karı 642.1 milyon TL olarak 582.4 milyon TL'nin üzerinde gerçekleşti. Satış geliri de 3.02 milyar TL olarak 2.94 milyar TL'lik beklentiyi aştı.

 
"OLUMLU ETKİ BEKLEMİYORUZ"

İş Yatırım Aselsan'ın net karının ertelenmiş vergi geliri sayesinde beklentileri aştığını ancak hisse üzerinde olumlu etki beklemediğini bildirdi. Raporda "Net kardaki pozitif sapma büyük ölçüde ertelenmiş vergi gelirlerinden kaynaklandı. Şirketin satışlarının beklentimizin hafif üzerinde olması da net karın sapmasında kısmi rol oynadı. Geçtiğimiz yıl aynı döneme göre net karda %19 daralma yaşandı. Şirketin operasyonel karındaki güçlü büyümeye rağmen kur farkı gelirlerinin geçtiğimiz yılın altında kalması net karın yıllık bazda daralmasına neden oldu...

Her ne kadar net kar beklentileri aşsa da operasyonel nakit akışının halen negatif seyri nedeni ile sonuçların hisse fiyatı üzerinde olumlu etki yaratmasını beklemiyoruz. Hisse ile ilgili tavsiyemizi indirdiğimiz Ekim 2018’den beri hisse fiyatı %32 düşerken, piyasanın %33 gerisinde kaldı. Zayıf performansı sonrası benzer şirketlere olan iskontosu 2020TF/K ve FD/FAVÖK çarpanların ortalamasına göre %50’yeyükseldi. Artan iskonto hissenin cazibesini artırsa da nakit akışı ile ilgili görünümün halen negatif olmasından dolayı hisse performansının baskı altında kalmaya devam edebileceğini düşünüyoruz" ifadesine yer verildi.

"HAFİF OLUMLU TEPKİ OLABİLİR"

Ak Yatırım 3. çeyrek rakamının beklentilerin üzerinde gelmesiyle hisselerde hafif olumlu tepki olabileceğini bildirdi.

Açıklamada "3. çeyrekte 642 milyon TL net kar açıkladı, yıllık %19 daralma var ancak bizim beklentimiz olan 593 milyon TL’nin %8 üzerinde. Ciroda yıllık %56 büyüme ile 3 milyar 23 milyon TL olarak gerçekleşti ve beklentilere paralel geldi. 3Ç19 FAVÖK yıllık %60 büyüme ile 610 milyon TL olarak gerçekleşti ve beklentilere paralel geldi. FAVÖK marjı %20,2 ile 3Ç18’deki %19,7’nin hafif üzerinde ancak 2Ç19’daki %21 marjın biraz altında. Şirketin Haziran sonundaki 165 milyon TL net nakit pozisyonu Eylül sonunda 412 milyon TL net borç pozisyona döndü. Şirketin alacak tahsilatını hızlandırmasına rağmen bu sonuç ortaya çıktı. Ancak hızlanan tahsilatlarla faaliyetlerden kaynaklanan nakit akımları 2Ç19’daki eksi 1 milyar 146 milyon TL’den 3Ç19’da eksi 342 milyon TL’ye indi" ifadelerine yer verildi.

Garanti Yatırım "Aselsan 642 milyon TL net kar açıkladı. Burada 98mn TL'lik vergi gelirinin etkili olduğunu düşünüyoruz. Beklentilerden iyi gelen net kara rağmen beklentilere paralel operasyonel sonuçlar ve düşen nakit nedeniyle hisse etkisinin nötr olmasını bekliyoruz. Tavsiyemizi endekse paralel sürdürüyoruz. Nakit dönüşüm döngüsündeki olası normalleşme ve iyileşme, tavsiyemizde ve hedef fiyatımızda yukarı yönlü risk teşkil edebilir." değerlendirmesini yaptı.

TSKB'DEN 150.3 MİLYON TL NET KAR

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş'nin (TSKB), yılın ilk dokuz aylık net dönem karı, yıllık yüzde 8 artışla 530,3 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Bankanın 3. çeyrekte net karı 150.3 milyon TL olarak 155.5 milyon TL olan beklentinin altında gerçekleşti...Net faiz geliri 487.7 milyon TL oldu. Beklenti 498 milyon TL'ydi.

Ak Yatırım net karın 165 milyon TL olan beklentilerinin altında kaldığını, hisse için 12 aylık fiyat hedefinde 1.05 TL ve endeksin üzerinde getiri görüşünü koruduklarını bildirdi. Açıklamada "3. çeyrek sonuçlarının ardından TSKB için net kâr tahminlerimizi 2019 ve 2020 için 700 milyon TL ve 900 milyon TL olarak koruyoruz." dendi.

İş Yatırım sonuçlan beklentilerle uyumlu olduğunu, etkisinin nötr olacağını belirterek "TSKB’nin ilk dokuz ay performansı, tüm yıl hedefi olan %14-15 öz kaynak karlılığının çok rahat yakalanacağını gösteriyor. Bankanın ana faaliyet gelirlerindeki olumlu görünüm korunmaya devam ediyor. Sene sonu itibarıyla hedeflenen marjlar aşılmış olacak ve artış eğiliminde olan karşılık giderlerini telafi etme görevini yerine getirmiş olacak. Banka tüm yıl için takip oranı ve risk maliyeti hedeflerini bir miktar yukarı çekmek durumunda kalırken ana faaliyet gelirlerindeki güçlü gelişim bu etkiyi çok rahat en aza indirgeyecek.

Banka için AL tavsiyemizi koruyoruz, önümüzdeki yıl aktif karlılık ve net kar momentumu için daha iyi bir yıl olacak." değerlendirmesini yaptı.

TEB/BNP Paribas "Sorunlu krediler karşılık oranında 4 puan artış olmuş. Düzeltip bakıldığında net kar %26 daha yüksek olabilirdi. Sermaye getirisi %12,4 (özel bankalar %10,3). Düzeltilmiş getiri ise %15,7, bu haliyle takip ettiğimiz bankalar arasında en yüksek getiriye sahip. Sonuçları TSKB için sınırlı olumlu olarak değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

MİGROS'UN SATIŞ GELİRİ TAHMİNLERİ KARŞILADI

Migros üçüncü çeyrekte 178.9 milyon TL net kar açıkladı. Perakende devi beklentilere paralel olarak 6.46 milyar TL satış geliri elde etti.

Yatırım harcamaları beklentisini 300 milyon TL'den 320 milyon TL civarına revize eden perakendeci, yeni mağaza hedefini de yükseltti. Migros, 2019'a ilişkin yeni mağaza hedefini 100'den 125'in üzerine çıkarttı. Ekim ayında 9 yeni mağaza açan şirketin toplam 2,171 mağazası bulunuyor.

Migros'un satış geliri artış hedefi yüzde 23 – 25, FAVÖK marjı beklentisini yüzde 6 – 6.5'te korudu.

"NET KARDAKİ SAPMA BEKLENTİNİN ÜZERİNDEKİ OPERASYONEL PERFORMANSTAN KAYNAKLI"

Net kar piyasa beklentisinin 165 milyon TL, kendi beklentilerinin 160 milyon TL seviyesinde olduğu belirtilen Ak Yatırım raporunda “Net kardaki pozitif sapmanın nedeninin beklentilerin üzerinde gelen operasyonel performanstan kaynaklandığı” belirtildi.

Beklentinin üzerindeki net kar rakam nedeniyle üçüncü çeyrek finansallarının bugün hisse üzerinde olumlu etki yaratmasını bekleyen Ak Yatırım raporunda, “Hisse için 12 aylık hedef fiyatımız 25.0 TL ile Endeksin Üzerinde beklentimizi koruyoruz.” ifadesi yer aldı.

İyi karlılık, düşen net borç ve yukarı revize edilen 2019 mağaza hedeflerine dikkat çeken Garanti Yatırım'ın notunda finansalların hisse üzerindeki etkisinin bugün olumlu olmasının beklendiği belirtildi.