Advertisement
HABERLER ABONE OL

Arçelik, Hitachi ile küresel ev aletleri alanında yaptığı ortaklıkla ilgili yatırımcılara düzenlediği telekonferansta 300 milyon dolarlık ödemenin nakit yapılacağını, hisse alınan şirketin sermaye ihtiyacının negatif olduğunu açıkladı.

Garanti Yatırım analistlerinin raporlaştırdığı telekonferans notlarına göre satın alma işlemi, firma değeri/FVAÖK üzerinden bakıldığında yaklaşık olarak 7 çarpanla gerçekleştirildi.

Arçelik'in 3. çeyrek sonu itibariyle net borç pozisyonu 5,4 mlr TL seviyesindeyken, net borcun FAVÖK'e oranı ise 1.34 seviyesinde.

Garanti Yatırım'ın notunda Arçelik'in bu yılın 3. çeyreği sonrasında daha önce yüzde 10-15 olan 2020 gelir büyüme tahminini yüzde 20-25 aralığına ve FVAÖK marjı hedefini ise yüzde 10.5-11'den yüzde 11,5 seviyesine yükselttiği aktarıldı. Uzun vadeli FVAÖK marj hedefini ise yüzde 11,5 olarak korundu.

"Satın alınan şirketin son 2 yıldaki işletme sermayesi ihtiyacı negatif"

Telekonferansta Arçelik ile Hitachi'nin ortaklığında yeni kurulacak olan şirketin FVAÖK marjının yüzde 7,5 seviyesinde olması ve Arçelik'in bu şirketi tam konsolide edecek olmasının FVAÖK marjında olası sulandırıcı etkisine ilişkin soruya, Arçelik'in satın alma gücü maliyet ve marka optimizasyonu ve daha yüksek kapasite kullanım oranları ile çift haneli FVAÖK marjına ulaşılabileceği belirtildi. Bununla birlikte daha net bilgilerin satın almanın tamamlanmasıyla verilebileceği ifade edildi.

Telekonferansta satın alınan şirketin son iki yıldaki işletme sermayesi ihtiyacının negatif olduğu belirtilirken, önümüzdeki 5 sene için yatırım tutarının satın alınan şirketin gelirlerine oranın yüzde 2'si kadar olacağı öngörüldü.

Arçelik Hitachi'nin Japonya dışındaki küresel ev aletleri biriminin yüzde 60'lık hissesinin 300 milyon dolara satın alındığını açıklamıştı.