Artan devlet tahvili getirileri piyasalarda endişe yaratıyor
-
Dünya merkez bankalarının para politikalarındaki sıkılaştırmayı sürdürmesi devlet tahvilleri üzerinde baskı oluştururken, 30 yıllık ABD hazine tahvillerinin getirisi son 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
ABD Merkez Bankası (Fed) şahin duruşunu sürdürürken, ülkede hazine tahvili getirileri, geçen hafta kısa süreli bir rahatlamanın ardından bu hafta 2007'den bu zamana kadarki en yüksek seviyeye tırmandı.
Uzun zamandır düşüş trendinde olan ABD'nin 2, 5, 10, 20 ve 30 yıllık tahvillerinin getirileri, faizler yükseltildikten sonra yükseliş trendine geçti.
Beklenenden iyi gelen imalat verilerinin yatırımcıların ABD ekonomisinin iyi durumda olduğuna dair inancını desteklemesi sonrasında ülkede 10 yıllık hazine tahvilinin getirisi yüzde 4,80'i aştı.
ABD'nin hazine tahvili ihraçlarının artması ve yatırımcıların merkez bankalarının faiz oranlarını uzun bir süre daha yüksek tutacağı beklentisi, getirilerle ters hareket eden tahvil fiyatlarını dünya çapında aşağı çekti.
Küresel tahvil piyasalarındaki satışlar, pay piyasaları ile Japon yeni ve Rus rublesine de olumsuz yansıdı. Ayrıca dolar endeksi 107,1'e ile son bir yılın zirvesine ulaşırken, 1.820 doların üzerinde tutunan altının ons fiyatı ise yaklaşık son 6 ayın en düşük seviyelerinde seyrediyor.