Artan pamuk fiyatlarına sektör nasıl tepki verdi?
Pamukta fiyat artışları hız kesmiyor. Bu durum birçok hazır giyim şirketinin stratejileri ve fiyatlama kararlarını yeniden ele almasına neden oluyor.
KUTAY KORAP/BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA
Küresel pamuk fiyatları 10 yılın zirvesi görürken yükseliş rallisi de devam ediyor.
Fiyatların artışında iklim koşulları, artan navlun fiyatları, azalan rezervler, Çin ve Hindistan’dan arz endişesi sorunları ve artan talep etkili oluyor.
Özellikle Çin tarafından gelen kuvvetli talep pamuk fiyatlarındaki ralliyi desteklerken, fiyatlar yıl başından bu yana yüzde 40’dan fazla arttı.
Zayıf gelen ABD’deki mahsul rakamları ve geciken hasat zamanı da arz noktasını etkilerken, stoklarda ciddi oranda gerilemeye neden oldu.
Türkiye’de ise fiyatlar geçen hafta Şanlıurfa’da kilo başına 24 TL’ye, İzmir’de ise 22 TL’ye kadar yükseldi.
2011'de de fiyatlar yükselmişti
Sektör temsilcileri nasıl yorumladı?
Artan pamuk fiyatlarının iç piyasaya yansıması, satış fiyatlarına etkisi, firmaların stoklama politikaları ve yükselişin kalıcılığını sektör temsilcileri Bloomberg HT'ye değerlendirdi.
Mevcut kurak dönem pamuk fiyatlarının artmasına neden oluyor. Mevcut fiyat artışları sonrasında fiyatların geri geleceğini düşünmüyorum. Önlem olarak stoklama yapsak bile 1 yıl sonra bu maliyetler ile karşı karşıya kalacağız. Maliyet noktasında hem döviz, hem paranın maliyeti hem de hammadde fiyatları sektörü sıkıştırıyor. Artan maliyetler karşısında fiyat artışını alım gücünün üstünde yaparsak satış tarafını etkiliyor. Kısır bir döngü söz konusu. Bu yüzden biz de yurt dışı pazarda e-ticaret çalışması yapıyoruzKiğılı Ceo’su Hilal Suerdem
Artan fiyatları gözlemliyoruz. Küresel sevkiyat problemleri de söz konusu. Lojistik girdi maliyetlerinde artış fiyatları yukarı yönlü destekliyor. Fakat biz bu durumun dönemsel ve geçici olduğunu düşünüyoruz. Hedge ürünleri ile birlikte maliyet unsurlarını minimize etmeye çalışıyoruz.Dagi Giyim
Türkiye’de sezonun başındayız. Ürettiğimiz pamuk bize yetmiyor, önemli bir ithalatçıyız. 2021’in sonuna kadar 2 milyar dolara yakın pamuk ithalatının olmasını bekliyoruz. Firmalarımız rekabet ortamında zorlanıyor. Bu yüksek fiyatların kârlılıklarımıza etkisi var. Kağıt üzerinde kâr marjında düşme yok gibi gözükse de gerçekte kâr marjını baskılıyor bu durum. Fiyatların tüketiciye yansıması 6 aylık bir süreç. Dünden bugüne olmaz.İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri ihracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz