Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Aselsan, uluslararası bir müşteri ile savunma sistemleri ihracatı kapsamında 12 milyon dolarılık satış sözleşmesi imzaladığını duyurdu. Sözleşme kapsamında teslimatar 2022 yılında gerçekleştirecek.

Daha önce Aselsan’dan 23 Kasım'da KAP’a yapılan açıklamada bir uluslararası müşteri ile 66,8 milyon euroluk satış sözleşmesi imzalandığı bildirilmişti.

Susquehanna Financial Groups’un verilerine göre, çip teslimat süresi Ekim ayına göre dört gün artarak 22,3 haftaya yükseldi. Böylece çip teslimat süresi şirketin verileri derlemeye başladığı 2017 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış oldu.

Birçok otomobil üreticisi bu yıl yaşanan çip tedarik krizinden dolayı üretim 2021 üretim hedeflerini aşağıya çekmişlerdi. Renault, çip tedarik sıkıntıları nedeniyle 2021’de 500 bin araç daha az üreteceğini ama tam yıl operasyonel kar marjı oranının yılın ilk yarısına paralel olmasını beklediğini söylemişti.

Toyota Motors da yarı iletken darlığı ve Çin’de elektrik enerjisi yetersizliğinden dolayı küresel otomobil üretimini Kasım ayında yüzde 15 azaltarak 150 bin araca düşüreceğini açıklamıştı.

Çip üreticisi Intel ise ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun (ITC) çip üretiminde kullanılan Optiplane ithalatına yasak getirmesinin çip krizini daha da kötüleştirebileceğini düşünüyor.

Japonya’daki yatırımcılar, hisse fiyatlarının Omikron endişeleriyle gerilediği 3 Aralık haftasında yabancı hisse senetlerinde rekor alım gerçekleştirdi. Toplamda 1,2 trilyon yen (10,7 milyar dolar) tutarında hisse alımı gerçekleştiren yatırımcılar, Kasım ayının büyük bir kısmında net satıcı olmuşlardı.

T&D Varlık Yönetimi Baş Stratejisti Hiroshi Namioka, gerçekleştirilen alımların bir kısmının hisse fiyatlarında yaşanan düşüş sonrasında portföylerin yeniden dengelenmesi amacıyla olabileceğini belirtti. Japonya hisselerini içermeyen MSCI Kokusai Endeksi geçen hafta yüzde 5 düşüş kaydettikten sonra bu hafta yeniden 3 bin 200 seviyesine tırmandı.

Küresel piyasalar, Omikron varyantının risk iştahını baskılamasıyla geçen hafta hızlı bir düşüş yaşamıştı. Barclays ve Morgan Stanley gibi kurumlar ise Omikron varyantı ve Fed politikalarının piyasaları nasıl etkileyebileceğine dair farklı görüşlere sahip.

Barclays stratejistleri, Fed’in açıklamalarının şahinleşmesinin de Omikron varyantının da hisselerdeki ralliyi durduramayacağını söylerken, Morgan Stanley hisse senetleri için en büyük risk faktörünün Omikron varyantı değil Fed’in aksiyonları olduğunu belirtmişti.

Altın fiyatları, ABD enflasyon verisi öncesinde yatırımcıların yeni koronavirüs varyantından kaynaklanan risklere odaklanmasıyla yatay bir seyir izliyor. Gram altın ise dolar/TL’nin dar bir fiyat aralığında hareket etmesiyle inişli çıkışlı bir seyir izliyor.

ABD enflasyon verisinin açıklanmasıyla beraber altının sıkıştığı dar fiyat aralığını kıracağını belirten Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya, “Altın 1.770-1795 dolar arasındaki seyrini enflasyon verisinin Fed’in daha şahin bir tavır izleyeceğine işaret etmesiyle kırabilir” diye ekledi.

Altın yatırımcıları, ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırım patikasının nasıl şekilleneceğini daha iyi anlamak için bu cuma açıklanacak ABD tüketici enflasyonu verisine odaklandı. Altın, enflasyon artsa dahi merkez bankalarının yakın zamanda faiz artırmayacağına dair beklentilerle Kasım ayında yükselmişti.

Fed yetkilileri daha önce yaptıkları açıklamalarda para politikasındaki sıkılaşmanın hızı için enflasyondaki yükseliş ve istihdamdaki iyileşmeye odaklandıklarını belirtmişti. Altın yatırımcıları da Fed’in faizleri ne zaman artıracağını anlayabilmek için istihdam verilerini yakından takip ediyor.

Altın, üç yıldan sonra ilk defa yılı kayıpla kapatmaya hazırlanırken Aralık başı itibariyle 2015’ten bu yana en kötü yıllık performansını göstermiş durumda. Altın 2020 yılını yüzde 25 yükselişle kapatarak 2012’den bu yana en kazançlı senesini geçirmişti.

Ons altın fiyatı

Hafta başından bu yana dar bir fiyat aralığında işlem gören ons altın, çarşamba günü 1.792 dolar seviyesine kadar yükseldikten sonra gerileyerek yeniden 1.780 dolar civarına indi. ABD enflasyon verisi öncesinde yatay bir seyir izleyen değerli metal, perşembe günü 1.785 dolar civarında bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın, dolar/TL’deki yükselişle geçen hafta 791 TL’ye ulaşarak rekor tazeledikten sonra hafif bir çekilme yaşasa da haftanın kalanında yükseliş eğilimi içerisindeydi. Yeni haftaya yatay bir seyirle başlayan gram altın, pazartesi günü dolar/TL’deki yükselişle rekor tazeleyerek 795 TL’yi gördükten sonra perşembe günü 783 TL civarında bulunuyor.