Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya piyasalarında işlem gören hisse senetleri, Apple'ın ciro hedeflerini tutturamayacağını açıklaması ile birlikte koronavirüsün şirketler ve ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerine ilişkin işaretlerin artması sonucu sert satışlarla karşılaştı.

Tokyo'da Topix Endeksi Salı günü yüzde 1.2 gerileyerek düşüşünü yedinci güne taşımaya hazırlanırken, Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.4 düştü. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.3 geriledi. Endeks vadeli kontratları da Avrupa ve ABD'de hisselerin aşağı yönde açılacağını işaret ediyor.

Yatırımcılar, risk iştahındaki bu azalmanın etkisi ile ABD tahvillerine yöneldiler. Bunun sonucu, ABD'nin gösterge 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 3 baz puan düşerek yüzde 1.55'e idi. 30 yıllıkların getirisi ise 4 baz puan gerileyerek yüzde 1.997'ye indi ve son iki haftada ilk kez yüzde 2'nin altına düştü.

Çin para birimi yuan da baskı altında kaldı. Offshore yuan dolar karşısında 7 seviyesine doğru zayıfladı. Onshore yuan da benzer oranda düştü.

Apple, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, dünya çapında iPhone arzının koronavirüs salgını ve Çin'de faaliyet gösteren fabrikanın normale beklenenden daha yavaş dönmesinin etkisi ile kısıtlandığını duyurdu.

Wedbush Securities analisti Daniel Ives, Financial Times'a yaptığı değerlendirmede, "Bu beklenmedik haber (Apple), virüs salgınının Çin'den (Foxconn) iPhone arzını dramatik bir şekilde düşüreceği ve bunun da dünyanın kalan kısmını da etkileyeceği şeklindeki finans kesiminin en büyük korkularını teyit etti" dedi ve "Koronavirüsün iPhone üzerindeki negatif etkilerini birkaç haftadır konuşuyorduk, ancak bu etkinin şirketin ciro hedefini tutturamamasına yol açacak kadar büyük olması açık bir şekilde korkulandan daha büyük bir gelişme" şeklinde görüş bildirdi.