Advertisement

Hisse senetleri 2020 yılını rekor seviyelerden kapatmaya hazırlanıyor. Asya'da çoğu hisse senedi yılın son gününde yükseldi. Dolar iki buçuk yılın en düşük seviyesinden işlem gördü.

Çin hisse senetleri iyi performans gösterdi. CSI 300 Endeksi Çin'in koronavirüs aşısının genel kullanımı için yeşil ışık yakmasıyla beş yılın zirvesine tırmandı. Ayrıca Çin'den gelen imalat verisi istikrarlı ekonomik toparlanmayı işaret etti. Offshore yuan Haziran 2018'den beri en yüksek seviyeye çıktı. Hong Kong hisseleri de tırmanırken Sydney'de işlem görenler düştü. Japonya ve Güney Kore piyasaları kapalı.

S&P 500 Endeksi'nin yükselişle kapatmasının ardından endeks vadelileri dalgalandı. Küçük sermayeli şirketlerin hisseleri iyi performans gösterdi. Tatil haftası boyunca hacimler düşük kaldı. S&P 500 Endeks'inde hacim 30 günlük ortalamanın yüzde 25 altında seyretti. Bitcoin 29 bin doları aşarak rekor tazeledi. Traderların düşük hacimden dolayı yıl sonu öncesinde Döviz pozisyonlarını azaltmasıyla Bloomberg'in dolar göstergesi Nisan 2018'den beri en düşük seviyeye geriledi.

Yatırımcılar bu yıl riskli varlıkları oldukça yüksek değerlemelere taşıdı. Aşıların 2021 yılında geniş çaplı dağıtımının ekonomik büyümeyi tetikleyeceği ve şirket kârlarını artıracağı beklentisi riskli varlıkları destekledi. Küresel hisse göstergesi MSCI Dünya Endeksi yılı rekora yakın seviyelerden kapatmaya hazırlanıyor. Endeks bu yıl yüzde 14 civarında yükseliş kaydetti. Mart'ta görülen dip seviyeden bu yana yükseliş yüzde 68 oldu.

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı tüm dünyada 1.8 milyonu aştı. Pekin ve Melbourne gibi aylardır yeni enfeksiyon görülmeyen şehirlerde yeni vakalar rapor ediliyor. Ayrıca mutant virüsün Singapur ve California'da da varlığı tespit edildi.

Yeni Zelanda ve Avustralya dolarları ABD Doları karşısındaki kazançlara öncülük etti. Altın on yılın en iyi yılına yöneldi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Sydney saatiyle 16.10'da fazla değişmedi.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.4 düştü.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.8 yükseldi. CSI 300 Endeksi yüzde 1 arttı.

Döviz

Yen dolar karşısında 103.16 seviyesinden işlem gördü.
Offshore yuan dolar karşısında 6.5066 seviyesinden alıcı buldu.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.1 düşüşle 1.2288'e geriledi.
Sterlin yüzde 0.1 düşüşle 1.3615'e indi.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi Çarşamba günü 1 baz puan düşüşle yüzde 0.92 oldu.
Avustralya'da 10 yıllıkların faizi yüzde 0.97'ye geriledi.

Emtia

WTI petrol yüzde 0.1 düşüşle varili 48.34 dolara indi.
Altın yüzde 0.3 değer kaybederek onsu 1,889.19 dolar oldu.