Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşları en çok Güney Kore wonu ve Çin yuanı gibi para birimlerini vururken Tayland bahtı bu sene % 6'dan fazla yükselerek en iyi performansı kaydetti.

2 sebeple bahtın daha da yükselmesinin mümkün olduğu belirtiliyor. İlk olarak, ülkenin cari fazla vermesi ve rekor Döviz rezervleri nedeniyle bahtın küresel ticaret savaşlarına karşı hedge olarak tercih edildiği ifade ediliyor.

Baht sene başından beri Asya paraları arasında en çok değer kazanan para birimi olurken onu % 2.1 ile Endonezya rupisi ve Japon yeni takip etti.



Bloomberg'in derlediği veriye göre, ticaret gerilimlerinde son 3 ani harekette baht 8 para birimi arasında şok yuan hareketlerine en az tepkiyi veren 2. para birimi oldu.

Bahtın yükselmesi için ikinci bir sebep olarak da Çarşamba günü açıklanacak para politikası kararı gösteriliyor. Tayland Merkez Bankası geçen ay küresel risklerin artmasıyla politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 1.5 seviyesine çekmişti. Bu faiz indirimi sürpriz olarak karşılanmış ancak döviz forward'larında fiyatlanmıştı. Baht forwardlarına göre 6 aylık beklenen faiz % 1.5 olan politika faizinin sadece 9 baz puan altında, Ağustos toplantısı öncesi bu faizin 56 baz puan aşağısındaydı. Bu da daha fazla gevşeme beklentisinin azaldığına işaret ediyor.

Bloomberg anketine katılan analistler de bankanın değişiklik yapmasını beklemiyor. Merkez Bankası her ne kadar bahtın güçlenmesinden endişeli olduğunu belirtse de Fed'in geçen hafta tahminlerden daha şahin duruşunun doları desteklemesi ve bu endişeleri yatıştırması bekleniyor.

Dolar/baht paritesinde yıl başından beri hareket