Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Avrupa’da doğalgaz fiyatları çarşamba günü yüzde 40 civarında yükselişle megavatsaat başına 160 euronun üzerine çıktı.

Avrupa Hollanda TTF 1 ay vadeli kontratların fiyatı çarşamba günü yüzde 40 yükselişle megavatsaat başına 162 euroya ulaştı. Bu da bin metreküp doğalgaz başına 1.700 euro civarında bir fiyata tekabül ediyor.

2021’in başında Avrupa’da doğalgaz fiyatları megavatsaat başına 20 euro civarında bulunuyordu. Doğalgaz gösterge fiyatı Eylül başından bu yana yüzde 168 yükseliş kaydetti.

Türkiye’de 5 Ekim itibariyle spot doğalgaz referans fiyatı 2 bin 517 TL civarında bulunurken Eylül ayı başında fiyatlar 2 bin 100 TL civarında seyrediyordu.

Avrupa Komisyonu Enerji Şefi Kadri Simson birliğin doğalgaz piyasa kurallarını yıl sonuna kadar revize ederek rekabetçiliği azaltan ve ekonomik toparlanmayı törpüleyen yükselen maliyetleri azaltmayı hedeflediklerini söyledi.

Saxo Bank A/S Emtia Stratejisti Ole Hansen “Doğalgaz fiyatlarındaki artış piyasaların korkuyla hareket ettiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Capital Economics ise müşterileriyle paylaştığı bir notta, “Avrupa gaz rallisi bitecek gibi gözükmüyor. Doğalgaz ve kömür fiyatlarında bu zirvelerden düşüş beklesek de geçmişe göre yüksek fiyat seviyelerini gelecek yılda da göreceğiz” değerlendirmesini yaptı.

Avrupa'da kömür fiyatları da rekorda

Avrupa'da Kasım vadeli kontratlarda kömürün ton fiyatı da 275 dolara yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Kömürden elektrik üretimine artan taleple beraber kömür fiyatları da Eylül ayında sert bir yükseliş kaydederken Avrupa’da karbon izin kontratlarının fiyatı da kömürden elektrik üretiminin artmasıyla Eylül’de 65 euronun üzerini görmüştü.

Kömürden elektrik üretmek isteyen üreticiler, fazladan neden oldukları her bir ton karbon için emisyon izni satın almak zorundalar. Kömürden üretimin artması da karbon salınımını artırarak karbon izinlerine olan talebi körüklemişti. Bu da karbon izin kontratlarının fiyatını önemli ölçüde yukarı taşımıştı.

BOTAŞ Avrupa’dan primli LNG aldı

BOTAŞ, Ekim-Şubat arasında teslim edilmek üzere almayı planladığı 20 kargo LNG'nin bir kısmının alımı gerçekleştirdi. Bloomberg’in haberine göre, şirket Avrupa gösterge doğalgaz fiyatından 40-50 sent primli ve Ekim-Şubat teslimatlı 20 kargo almayı planlıyordu.

Haberde BOTAŞ’ın tedarikçilerle kalan teslimatları garanti altına almaya ve fiyatları indirmeye çalıştığı belirtilirken, daha önce başka kurumların 80-90 sent primli alım tekliflerinin bile kabul edilmediği dile getirildi.

Hollanda vadeli doğalgaz gösterge fiyatı alım haberinin geldiği gün 1 İngiliz Termal Birimi başına 37,6 dolar civarında işlem görüyor. Primli fiyat metreküpe çevrildiğinde ise alınan gazın fiyatı bin metreküp başına 1.300 dolardan fazla oluyor. Türkiye’de spot doğalgazın referans fiyatı ise 4 Ekim’de 2 bin 526 TL civarında bulunuyor.

BNEF'in raporuna göre, Türkiye 26 Eylül haftasında Kasım 2020'den bu yana ilk defa Katar'dan LNG ithal etti. Türkiye 2020'nin tamamında ise Katar'dan 25 kargo LNG ithal etmişti.

Avrupa’da yaşanan enerji krizi, kış aylarının yaklaşmasıyla her geçen gün kötüye gidiyor.

Elektrik ve doğalgaz fiyatları neredeyse her gün yeni bir rekor kırarken, bazı enerji şirketleri artan maliyetler nedeniyle operasyonlarına geçici süreyle ara vermeye başladı. Alman amonyak üreticisi SKW Stickstoffwerke Piesteritz GmbH Salı günü yaptığı açıklama ile doğalgaz fiyatlarındaki artışın etkisini telafi edebilmek için üretimini yüzde 20 azaltacağını duyurdu.

Energy Intensive Users Group da İngiliz hükümetine acil önlemler alma çağrısında bulundu. Gruptan dün yapılan açıklamada, doğalgaz krizinin gübreden metallere tüm sektörleri olumsuz etkilediği, hükümetten bir adım gelmediği takdirde üretim kesintileri ve arz zinciri darboğazları yaşanacağı uyarısı yapıldı.

Bu arada Fransa, İspanya, Çekya, Yunanistan ve Romanya; Avrupa Birliği’ne gaz fiyatlarında yaşanan sert yükselişe karşı acil adım atma çağrısında bulundu.

BASF amonyak üretimini kısıyor

Daha önce Alman kimya şirketi BASF de iki tesiste amonyak üretimini azaltma kararı almıştı.

BASF konu hakkında yaptığı açıklamada Avrupa’da doğalgaz fiyatlarında yükseliş nedeniyle bölgede amonyak üretiminin zorlu bir hale geldiğini duyurmuştu.

Açıklamada “BASF Anthwerp ve Ludwigshafen bölgelerindeki üretimini azaltma kararı aldı. BASF gaz fiyatlarındaki gelişmeleri yakından takip etmeyi sürdürecek ve buna bağlı olarak amonyak üretiminde ayarlamaya gidecek” ifadeleri yer almıştı.

Avrupa’da doğalgaz fiyatları arzda yaşanan sıkıntılarla son aylarda rekor seviyeye yükseldi. Doğalgaz ve enerji fiyatlarında öngörülemeyen bu artış AB enerji liderlerinin de gündeminde yer alıyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, yüksek enerji fiyatları sorununun ciddi olduğunu söyleyerek, Avrupa Birliği'nin (AB) gelecekte bu gibi artışlardan kaçınmak için uzun vadede yenilenebilir enerjiye yatırım yapmasının çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Slovenya'da gerçekleştirilen AB-Batı Balkan Ülkeleri zirvesi öncesi basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunan von der Leyen, "Doğalgaz fiyatlarının hızla artmakta olduğu konusunda çok açık olmamız gerektiğini düşünüyorum. Ancak yenilenebilir enerjide, fiyatlar son yıllarda düşüyor ve istikrarlı" dedi.

Komisyon başkanı, "Bu nedenle, bizim için, enerji konusunda uzun vadede, bize istikrarlı fiyatlar ve AB'ye doğalgazın yüzde 90'ının ithal yoluyla gelmesinden dolayı bağımsızlık getiren yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak önemli" şeklinde görüş bildirdi.