Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Avrupa'da kasım vadeli kontratlarda kömürün ton fiyatı 275 dolara yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Yeni tip koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler nedeniyle azalan kömür talebi, ekonomilerin yeniden toparlanmaya başlamasıyla artışa geçti.

Avrupa'da yaşanan arz ve talep dengesizliği nedeniyle doğal gazın yanı sıra kömür fiyatları da rekor tazelemeye devam ediyor.

API2 Rotterdam Kömürü Vadeli İşlemler Piyasası'nda kasım vadeli kontratlarda kömürün ton fiyatı 275 dolara çıkarak rekor kırdı.

Geçen yıl kasım kontratlarında ton başı 55 dolar seviyesinde olan kömür fiyatındaki artış yüzde 400'ü buldu.

Kömür fiyatları son bir ayda ise yüzde 70'e yakın artmıştı.

Çin yönetimi, derinleşen elektrik enerjisi krizine çözüm bulma çabaları dahilinde, ülkenin kamuya ait kömür madencilik şirketlerinden, yıllık kota limitlerini aşsalar dahi, yılın kalan kısmında tam kapasite ile üretim yapmalarını istedi.

Bloomberg'in haberine göre, bu direktif, bu kış her ne pahasına olursa olsun enerji arzını güvence altına almaya yönelik tedbirler ile birlikte, bu hafta Pekin’de düzenlenen acil toplantıda vurgulandı. Kaynaklar, ülke içi termal kömür üretimini artırmanın kritik önemde olduğunu kaydettiler.

Ülkede enerji krizi daha ciddi bir nitelik kazanıyor

Hükümetin bu hafta şirket üst düzey yöneticileri ile yaptığı bir dizi toplantı, Çin’deki durumun ne denli ciddi hale gelmekte olduğunun bir işareti olarak değerlendiriliyor. Ülkede birçok bölge sanayi kesimine verdiği elektriği azaltmak durumunda kalırken, dünyanın ikinci en büyük ekonomisini sarsan bu enerji krizi, bazı yerleşim alanlarında elektrik kesintilerine yol açıyor.

Çin Başbakanı Li Keqiang’ın ekonomik büyümenin sürdürebilmesi için her türlü çabanın gösterileceği taahhüdünde bulundu. Li, Çin Ulusal radyosunun haberine göre, Perşembe günü yabancı diplomatlarla gerçekleştirdiği bir toplantıda, ülkesinin temel geçim ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayacağını ve sanayi ve tedarik zincirlerindeki istikrarı koruyacağını kaydetti.

Enerji firmalarına "tedariki güvence altına alma" çağrısı

Çin'de enerji kriziyle mücadele eden yönetimden enerji firmalarına önemli bir talimat geldi.

Bloomberg'in haberine göre, Çin’de merkezi hükümet yetkilileri, kömürden elektrik ve petrole, ülkenin kamuya ait önde gelen enerji şirketlerine bu kış için her ne pahasına olursa olsun tedariklerini güvenceye almaları talimatı verdi.

Kaynaklar talimatın doğrudan ülkenin enerji sektörü ve sanayi üretimini yöneten Başbakan Yardımcısı Han Zheng’den geldiğini ve bu haftanın başlarında Pekin’in kamuya ait varlıklardan sorumlu düzenleyici kuruluşundan ve ekonomik planlama teşkilatından yetkililerin katıldığı acil bir toplantıda verildiğini kaydetti. Kaynaklar elektrik kesintilerine tolerans gösterilmeyeceğini belirttiler.