Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Avrupa'da yetkililer Eylül'de faiz artışı seçeneğini masada tutuyor.

Bloomberg'in konuya yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkilileri, enflasyonun tam anlamıyla kontrol altına alınabilmesi için faiz artışlarının Eylül ayında devam etmesi gerekebileceğini değerlendiriyor.

AMB’nin veri odaklı yaklaşımı gelecek dört ayda bu görüşlerin kolayca değişikliğe uğrayabileceği anlamına gelse de kaynaklar, mevcut durumda, yönetim konseyi üyelerinin, sadece iki 25 baz puanlık faiz artışının yeterli olmayabileceği görüşünü dile getirmeye başladıklarını belirttiler.

Gerçekleşmesi halinde bu senaryo, AMB’nin yüzde 3,25 seviyesinde bulunan mevduat faizinin 14 Eylül toplantısında yüzde 4’e yükselmesi anlamına gelebilir. Bir sonraki AMB toplantısında bir aydan uzun bir süre var ve politika yapıcıların veri akışına göre karar vermeleri bekleniyor. Bununla birlikte sıkılaştırma döngüsüne yakın zamanda ara verilmesi de öngörülmüyor.

Yetkililerden 'sona geliniyor' mesajları

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi ve Bundesbank Başkanı Joachim Nagel borçlanma maliyetlerindeki artışların henüz bitmediği ve çekirdek enflasyonun hâlâ kontrol altına alınmasının gerektiği bir ortamda bankanın mevcut para politikasından çok memnun olduğunu söyledi.

Deutschlandfunk radyosuna verdiği demeçte Nagel, "Sona doğru yani para politikasında kısıtlayıcı olarak kabul edilen alana ulaşıyoruz. Para politikasının etkisini gösterdiğinden eminim" diye konuştu.

Nagel'in sözleri, Avrupa Merkez Bankası'nın mevduat faizini Haziran ve Temmuz aylarında iki kez daha artıracağını ve 3,75 oranı ile zirvede bırakacağını düşünen çoğu ekonomistin görüşüyle ​​örtüşüyor.

Nagel ile birlikte diğer AMB yetkilileri de para politikası hakkında görüşlerini açıkladı.

AMB yetkilileri arasında güvercin görüşleriyle bilinen Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yannis Stournaras AMB faiz artışlarının 2023'te sona ereceğini söyledi.

Daha şahin kanatta yer alan Letonya Merkez Bankası Başkanı Martins Kazaks ise artışların Temmuz'dan sonra da devam edebileceği konusunda uyardı.

Son toplantıda sıkılaşma hızı düşürüldü

Avrupa Merkez Bankası (AMB) çekirdek enflasyonun 10 ay içinde ilk kez gerilemesinin ardından piyasaların odaklandığı son toplantısında 25 baz puanlık faiz artışıyla sıkılaşma patikasında tempoyu düşürmüştü.

Karar metninde Temmuz'da APP kapsamında yeniden alımların durdurulacağı sinyali yer aldı.

AMB Başkanı Christine Lagarde da basın toplantısında AMB'nin faiz artışlarına ara vermediğinin çok açık olduğunu belirtti.