Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkilileri, enflasyonu “orta vadede yüzde 2’ye yakın ama bu seviyenin altında tutma” hedefini yüzde 2’ye yükseltecek ve gerektiğinde bu seviyenin üzerine çıkmasına izin verecek şekilde güncelleme konusunda uzlaştı.

Bloomberg'in haberine göre karar, AMB’nin çarşamba günü sona eren strateji gözden geçirmesini tamamlamak için düzenlenen özel toplantıda alındı.

AMB para politikasında son 20 yılda gerçekleştirilen en büyük strateji değişikliğinin bir parçası olan bu karar, merkez bankasının hedef altı enflasyonla yıllardır sürdürdüğü mücadelede taktik değiştirdiğine işaret ediyor.

Enflasyon hedefi tanımı belirsiz bulunuyordu

Bazı AMB yetkilileri “orta vadede yüzde 2’ye yakın ama bu seviyenin altında” enflasyon hedefi tanımını fazla belirsiz buluyordu.

AMB Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel de cumartesi günü yaptığı açıklamada, AMB’nin enflasyonun hedefi aşmasına izin verebileceğinin sinyalini vermişti.

Amerikan Merkez Bankası Fed, geçen yıl para politikasını revize etmiş, düşük enflasyon süreçlerini takip eden dönemlerde enflasyonun yüzde 2 hedefini aşmasına izin verecek şekilde ortalama enflasyon hedeflemesine geçmişti.