Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) faizleri sabit tutma kararı aldı.

Buna göre gecelik mevduat oranı -%0,500; politika faizi %0,00; gecelik borç verme oranı da %0,25 seviyesinde sabit bırakıldı. Bloomberg anketine katılan ekonomistler faizlerde bir değişiklik yapılmasını beklemiyordu.

Banka pandemi tahvil alım programını 1,85 trilyon euroda tuttu. Metinde en azından Mart 2022'ye kadar programın devam edeceği vurgulandı.

Pandemi tahvil programında alım hızı artacak

Bununla birlikte son günlerde Avrupa finans kamuoyunda yapılan tahvil alım hızına yönelik yapılan tartışmalara ilişkin değerlendirmeler yer aldı. Metinde, "Gelecek çeyrek PEPP çerçevesinde varlık alımlarının yılın ilk ayrına göre ciddi şekilde daha yüksek hızla gerçekleşmesini bekliyoruz" ifadeleri yer aldı.

Varlık alımlarının piyasa şartlarına göre ve finansman şartlarında bir sıkılaşmayı önleme görüşü çerçevesinde esnek şekilde yapılacağını vurgulayan AMB program çerçevesinde aylık net alımların faiz politikasının destekleyici etkisini güçlendirmek gerektiği sürece devam ettirilmesini öngördü.

Refinansman operasyonuna bol likidite sözü

Karar metninde programa ilişkin şu değerlendirmeler de yapıldı: "Varlık Alım Programı çerçevesinde aylık net alımlar faiz oranları artırılmaya başlanmadan kısa süre önce sona erdirilecek. "

Avrupa Merkez Bankası karar metninde refinansman operasyonuna “bolca likidite” sağlamayı sürdüreceğini belirtti. Metinde enflasyon hedefine ilişkin olarak, "Yönetim Konseyi enflasyon hedefi doğrultusunda tüm enstrümanlarını uygun bir şekilde kullanmaya hazır” ifadeleri kullanıldı.

Lagarde: Erken sıkılaşma istenilen bir şey değil

Kararın ardından Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde açıklamalarda bulundu.

Lagarde'ın açıklamalarında öne çıkan ifadeler şunlar oldu:

2021'de genel ekonomik durumun toparlanması bekleniyor. Kısa vadeli görünüm belirsiz. Talepteki toparlanma ve mali destekler ekonomiyi destekledi.

Uygun finansman koşullarını korumak önemli. Orta vadeli enflasyon görünümü değişmedi. Yüksek piyasa faizleri finansman koşulları için risk oluşturuyor. Erken sıkılaşma istenilen bir şey değil.

Kurdaki gelişmeleri izlemeye devam edeceğiz. Enflasyon hedefi konusunda gerekli olduğu sürece tüm araçlarımızı değerlendirmeye hazırız.

"Riskler daha dengeli hale geldi"

Ekonomik gelişmeler inişli çıkışlı bir görünüm sundu. Euro Bölgesi'nde ilk çeyrekte ekonomi muhtemelen daralma kaydedecek. İstihdam endişeleri nedeniyle tüketim tarafının ihtiyatlı kaldı. Aşılar toparlanma beklentilerini destekliyor.

Riskler daha dengeli hale geldi. Kısa vadede aşağı yönlü riskler ise devam etti.

Ocak ve Şubat ayında enflasyon keskin bir yükseliş kaydetti. Önümüzdeki aylarda manşet enflasyon muhtemelen yükselmeye devam edecek. Çekirdek enflasyonun bir miktar artmasını bekliyoruz. Enflasyon gelecek aylarda daha dalgalı olacak. Uzun vadeli enflasyon beklentileri zayıf kalmayı sürdürüyor. Enflasyonu artıracak sebepler teknik ve geçici. Bu kapsamda Almanya'daki KDV düzenlemesinden bahsedebiliriz. Bu yıl enflasyonun yüzde 2'ye çıkması mümkün.

İddialı ve koordine mali duruş önem arz etmeye devam etti. Bu kapsamda mali desteklerin devam etmesi gerekiyor. Mali destekler geçici ve hedefli olmalı. Yeni nesil operasyonel AB planı gecikme olmadan hayata geçirilmeli.

"Pandemi tahvil programında alım hızı kararı oybirliğiyle alındı"

Pandemi tahvil alım programında alımlar önümüzdeki çeyrekte önemli düzeyde artacak. Burada önemli derken aklımızda net bir rakam yok. Bu program kapsamında AMB'de esneklik söz konusu. Dolayısıyla bu program çerçevesinde AMB herhangi bir rakam bağlı değil. Tahvil alımlarının hızlanmasına yönelik karar oybirliğiyle alındı.

Finansal koşullardaki aktarım zincirinin tamamını izliyoruz.

Avrupa Merkez Bankası getiri eğrisi kontrolü yapmıyor.

2021 büyüme beklentisinde sınırlı revizyon

Lagarde AMB'nin ekonomik beklentilerini de açıkladı. Buna göre bankanın 2021 büyüme beklentisi yüzde 3,9'dan yüzde 4'e yükseldi. 2022 için büyüme beklentisi yüzde 4,2'den yüzde 4,1'e çekilirken 2023 büyüme beklentisi yüzde 2,1'de korundu.

Lagarde enflasyon beklentilerine yönelik revizyonları da açıkladı. Buna göre AMB 2021 yılı için enflasyon beklentisini yüzde 1,0'den yüzde 1,5'e yükseltti. 2022 yılı için enflasyon beklentisi yüzde 1,1'den yüzde 1,2'ye yükseltilirken 2023 yılı için ise yüzde 1,4'te sabit tutuldu.

Lagarde AMB'nin projeksiyonlarında ABD'deki teşvik paketinin dikkate alınmadığını ifade etti.