Advertisement

Avrupa'da petrol şirketlerinin hisse senetleri, ham petrol fiyatlarındaki sert artışın ardından Ocak ayından bu yana görülen en sert yükselişi gerçekleştirdi.

Stoxx Petrol ve Doğal Gaz Endeksi (SXEP) yüzde 3.1 ile 4 Ocak'tan bu yana en güçlü artışını kaydederek ana trend direncini test etti.

Petrol, Suudi üretici Saudi Aramco'ya yönelik SİHA saldırılarının küresel arzın yüzde 5'ini silmesinin ardından gün içi fiyat hareketlerine göre rekor artış gerçekleştirdi.

Total hisse senetleri yüzde 2.8, BP yüzde 4, Shell yüzde 3, ENI yüzde 2.3 ve Equinor yüzde 4.2 değer kazandı. Bernstein analistlerine göre ham petrol fiyatlarına göre betası en yüksek hisseler sırasıyla Equinor, ENI ve BP.

Petrol araştırma ve üretim şirketlerinin hisseleri de yükseldi. Tullow Oil hisseleri yüzde 11, Lundin Petroleum yüzde 8, Aker BP yüzde 5, Premier Oil yüzde 8.7 arttı.

Petrol hizmetleri hisseleri de değer kazandı. TechnipFMC yüzde 5.1, Wood Group yüzde 5.7 yükseldi. Çelik boru üreticileri yükselişten olumlu etkilendi. Tenaris yüzde 3.8, Vallourec yüzde 4.5 arttı.