Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın sağlığına ilişkin karamsar bir tablo çizen liderler, koronavirüs mutasyonları nedeniyle önlemlerin uzatılabileceği ve katılaştırılabileceği konusunda uyarıyorlar.

Önlemlerin ne zaman bitebileceği konusunda ise net bir fikir yok...

Avrupa Birliği (AB) hükümetlerinin artan enfeksiyon ve can kayıplarıyla mücadele ettiği bu dönemde, liderler ilaç şirketlerin aşı üretimini hızlandırmaları ve teslim taahhütlerini yerine getirmelerini talep ettiler. Ayrıca bir kez daha halka ikinci derece seyahatlerden kaçınılması çağrısında bulunuldu.

Aşı dağıtımlarının başlamasından destek bulan iyimserliğe karşın daha bulaşıcı olan mutasyonlar hızlı toparlanma umutlarını azaltıyor. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Perşembe günü Euro Bölgesi'nin çift dipli resesyona yöneldiğine ilişkin uyarıda bulundu.

Yetkililer ilk İngiltere'de tespit edilen mutasyonun yayılmasını engellemek istiyorlar. Başka yerlerde benzer mutasyonların oluşması ihtimali de ayrıca endişe kaynağı.

AB Konsey Başkanı Charles Michel, Perşembe günkü toplantının ardından basına yaptığı değerlendirmede "Durumun ne kadar ciddi olduğunun, kısıtlayıcı önlemler almamız ve sürdürmemiz gerektiğinin farkındayız." dedi.

Ancak zirveden resmi bir karar çıkmazken, aşılama hedefleri veya seyahat kısıtlamalarına gidilmesi konusunda da fikir birliğine varılamadı.

Kovid-19 2020 ilkbaharından bu yana Avrupa'da 400 binden fazla can kaybına neden olmuş durumda.