Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bakanlıkta haber ajansları, gazete ve televizyonların ekonomi haber müdürleriyle bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ekonomide son bir yıldaki gelişmeleri değerlendirdi, gelecek döneme ilişkin beklentileri aktardı.

Faizlerde indirim sürecine girildiğini söyleyen Bakan Albayrak konuya ilişkin olarak "Sanki bu hafta değil, önümüzdeki haftada faizlerdeki düşüş trendinin daha da iyileşme yönünde olacağını çok daha somut göreceğiz. Kamu bankalarından zannediyorum ağustos ayı itibarıyla çok daha somut, net adımları daha kısa sürede göreceğimizi ifade etmek istiyorum." yorumunu yaptı.

Bakan, otomotivde faiz düşüşü ile ilgili olumlu gelişmeler beklendiğini, gerekirse adım atacaklarını bildirdi. Albayrak konutta devletin sektörü kurtarmak gibi bir amacı olmadığını belirtti. 

Ekonomide beklenen kötü senaryonun gerçekleşmediğini ve yılın 2. yarısı ile 2020'nin pozitif olacağını kaydeden Albayrak Haziran ve Temmuz'da Türkiye'ye 10 milyar doların üzerinde para girişi olduğunu kaydetti.

"ENFLASYONDA HEDEFİN ALTINDA KALACAĞIZ"

Albayrak "Yeni Ekonomi Programı'ndaki yüzde 15,9 enflasyon hedefini göz önünde bulundurarak, bu hedefin altında enflasyonla bu yılı kapatacağımızı çok net ifade edebilirim...7 yıldır ilk kez cari fazla vereceğiz. Bütçe açığı her koşulda %3'ün altında kalacak" şeklinde konuştu. Albayrak faizin ve kurun düştüğünü, bunun da Türkiye'ye güvenin etkisi olduğunu kaydetti. 

Merkez Bankası'nın ihtiyat akçesinin bir kısmının Hazine'ye devrine dair Bakan "Biraz bu konudan anlayan herkes, sadece Merkez Bankası bilançosuna bakıp, bilançodaki bir kalemin yer değiştirmesinde kaynaklı bu sürecin para basmayla yakından uzaktan alakası olmadığını, bunun tamamen normal iktisadi faaliyet içindeki bir adım olduğunu çok net görür. Bu işlem tamamen normal ekosistem içindeki işlem. Para basmayla yakından uzaktan alakası yok." yorumunu yaptı.

Albayrak, Türkiye'deki vergi sisteminin rekabetçi bir yapıya kavuşması için detaylı bir çalışma yürüttüklerini belirterek, "Vergi reformuyla ilgili çalışmalar çok yoğun şekilde devam ediyor. Sonbahara bununla ilgili bir paketi hazırlamaya çalışıyoruz." dedi.

Albayrak vergi indirimlerinin dengelenme sürecinde öncelikleri olduğunu, yılın 2. yarısında vergi gelirlerinde normalleşme olacağını bildirdi.

"Hal Yasası" konusunda çalışmaların sürdüğünü anımsatarak, "Takip ediyoruz, yetişirse bu yıl, olmazsa önümüzdeki yıl bununla ilgili önemli adımlar atacağız." dedi.

Vergi hususuna yönelik sürecin de devam ettiğine işaret eden Albayrak, "Yapılandırma başka, af başka bir şey. Af dönemini artık geride bıraktık. Farklı dönemlerde farklı ihtiyaçlara dayalı adımlar atılabilir. Talepler geliyor değerlendiriyoruz. Burada olumsuz bir süreç yok. Vergi reformuyla ilgili çalışmalar çok yoğun şekilde devam ediyor. Sonbahara bununla ilgili bir paketi hazırlamaya çalışıyoruz. Türkiye'deki vergi sisteminin küresel örneklere, gelişmekte olan ülkelere göre daha rekabetçi bir mimariye kavuşması için çok detaylı ve titiz bir çalışma yürütüyoruz. Koordineli toplantılarla güncelleyerek süreci yürütüyoruz ve ciddi mesafe kat ettik." diye konuştu.

KABİNE REVİZYONU YORUMU

Bakan kabine revizyonuna ilişkin bir soruya "Bu konuyu Cumhurbaşkanı'na sormak gerekir" yanıtını verdi.

Albayrak İstanbul Finans Merkezi'ni 2021 sonuna kadar bitirmek istediklerini sözlerine ekledi.

ABD'nin olası yaptırım karararının etkisinin nasıl olacağı sorusuna Bakan "Yapılan açıklamalarda, görüşmelerde artık sürecin daha pozitif cereyan ettiğini, olası etkilerin artık minimize olduğunu ve bu etkilerin ekonomimize de çok daha düşük düzeyde olacağı yönünde genel oluşmuş bir beklenti var. Sayın Trump ile Cumhurbaşkanımızın ilişkileri açısından daha pozitif bir sürece girdiğimizi söyleyebiliriz" yanıtını verdi.

MERKEZ BANKASI REZERVLERİ

Albayrak, Merkez Bankası'nın rezerv artış politikasına kendilerinin de olumlu bakacağına işaret ederek, "Keşke çok eski dönemlerde Merkez Bankalarımız, başkanlarımız daha fazla rezerv biriktirselermiş." diye konuştu.

Kur politikalarına yönelik soru üzerine Albayrak, "Ne yüksek ne düşük, şahsi kanaatim rekabetçi kur politikası olmalı." dedi.