Advertisement

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Marmara Denizi'nde müsilajdan etkilenen küçük balıkçı teknelerine verilecek desteklere ilişkin bilgi verdi.

Marmara'daki müsilajın, çok miktarda balıkçı ağının denizlerde kaybolmasına ya da çıkarılamamasına yol açtığına dikkati çeken Pakdemirli Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

"Bu ağların çıkarılması için çalışma yürüteceğiz. Marmara'da küçük kıyı balıkçısına ödediğimiz destekleme miktarını 2 katına çıkardık.

Teknelerin büyüklüğüne göre 2 bin lira ile 2 bin 900 lira arasında destek vereceğiz. Endüstriyel (büyük) balıkçılar için düşük faizli kredi ve borç erteleme çalışması yapıyoruz."

Pakdemirli açıklamasında "Küçük pelajik balıkların koruma altına aldığımız üreme, beslenme, büyüme bölgelerini genişletmeyi planlıyoruz. Akademik çalışmalara göre, planktonlarla beslenen hamsi, çaça, istavrit gibi küçük pelajik balıklar, müsilajın oluşumuna neden olan planktonların azalmasını sağlayacak." ifadelerini de kullandı.

Araştırma komisyonu kurulacak

Farklı bakanlıkla müsilaj eylem planlarını açıklarken TBMM'de müsilaj ile ilgili araştırma komisyonu kurulması yönünde hazırlıklar yapılıyor.

Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununa çözüm üretilmesi, oluşan kirliliğin önlenmesine yönelik olarak Mecliste araştırma komisyonu kurulması için hazırladıkları önergeyi bu hafta görüşmeyi planladıklarını bildirdi.

Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, iklim değişikliği nedeniyle deniz suyu sıcaklığının aşırı yükselmesinin, Marmara Denizi’nin durgun yapısı ve kirlilik gibi etkenlerin müsilaj problemine neden olduğunu belirtti.

Turan, “Bu kaynaklar arasında kontrol edilebilen tek etken kirliliktir. İçinde bulunduğumuz Çevre Koruma Haftası’nda denizlerdeki kirliliğin önüne geçilmesi, sorunlara çözüm üretilmesi, gerekli tedbirlerin alınması adına böyle bir adımın atılması son derece kıymetli. Mavi Vatan’ımız olan denizlerimizi, doğayı, çevreyi korumak, gelecek nesillerimize daha yaşanabilir temiz bir çevre bırakmak öncelikli hedeflerimizden olmaya devam edecek.” dedi.