Advertisement
HABERLER ABONE OL

BURAK KARAGÖZ

Omikron varyantının Türkiye'de de hızla yayılması her sektörü olduğu gibi bankacılık sektöründe de evden çalışma uygulamalarını geri getirdi.

Bankacılık sektöründeki en önemli birimlerden biri olan perakende bölümü (banka şubeleri) tam kapasite hizmet vermeye devam ederken bankaların kurumsal, ticari ve özel bankacılık segmentleri İstanbul özelinde yüzde 50 kapasiteyle çalışmaya başladı.

İlgili birimlerdeki personelin yüzde 50’si uzaktan çalışma sistemine geri döndü. İstanbul dışı şubelerde de bu oran yüzde 25'e yaklaştı.

Genel müdürlüklerde hibrit çalışma modeli

Birçok bankanın genel müdürlüklerinde hibrit çalışma modeli devam ederken bu uygulamadan kısmen ve kademeli olarak vazgeçen bankalarda yeni kararlar alınarak, geçen sene salgının hafif seyrettiği dönemlerde ofise gelmeye başlayan çalışanlar tekrar evden çalışma sistemine geri döndü.

Salgının ortaya çıktığı dönemden bu yana bankaların dijital kanallarına olan ilgi de bu dönemde tekrar en yoğun günlerine ulaştı.

Müşterilerinin ve çalışanlarının sağlığını ön planda tutan bankalar, şubeye gitmeksizin birçok bankacılık işlemini güvenli ve hızlı bir şeklide alternatif dağıtım kanallarıyla yapıyor.

Bankalarda yeni uygulamalar

Banka yöneticileri güncel verileri takip ederek salgının seyrine göre pozisyon almaya çalışıyor.

Garanti BBVA’da 27 Aralık Pazartesi günü itibarıyla genel müdürlük çalışanları için tekrar uzaktan çalışma sistemine geçtiğini duyurmuştu.

Açıklamada şubelerdeki hizmetin aynı şekilde devam etmekte olduğu belirtilirken, hibrit şeklinde tasarlanan çalışma düzenine dönüş tarihinin ise yine güncel verileri takip ederek tekrar değerlendireceği ifade edildi.

Denizbank'ta da Genel Müdürlük’te yüzde 80‘e yakın personel uzaktan çalışarak faaliyetlerini sürdürüyor.

Yapı Kredi’den daha önce yapılan açıklamada, “Hem uzaktan hem de ofisten çalışmanın mümkün olduğu hibrit bir model olan ‘yalın çalışma’ sistemine pandemiden sonra da devam edeceğiz” denmişti, banka bu modelle çalışmaya devam ediyor

ING'de 2015’ten beri hibrit modelde çalıştıklarını, pandemiden sonra bu modeli daha da esnettiklerini açıklamıştı.

ING'de Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Vakalardaki düşüş ile birlikte Eylül 2021 itibariyle Genel Müdürlük ve Kahramanmaraş’taki Operasyon Merkezi’nde görev yapan çalışanlarımızın, hibrit çalışma düzeniyle beraber ve rotasyon sistemiyle dönüşümlü olarak ofise gelmeleri yönünde bir adım attık ve yarı kapasite olarak ofise döndük. Bununla birlikte vakaların artışı nedeniyle Ocak 2022 itibariyle rotasyona ara vererek Genel Müdürlük çalışanlarımızın yeniden tamamen uzaktan çalışmaya geçmesini sağladık. Şubelerde çalışanlarımız ise şubeden hizmet vermeye devam ediyor."

Kaynaklara göre kamu bankalarından bazılarının da geçtiğimiz hafta itibarıyla genel müdürlük çalışanlarından bir kısmını tekrar eve yollayarak uzaktan çalışma modeline döndü.

Ticari kredi faizlerindeki yükseliş ivmesi hız kesmeden devam ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre ortalama ticari kredi faizleri 31 Aralık haftasında yüzde 24,37 olarak kaydedildi. Böylelikle ticari kredi faizi 12 Temmuz 2019 haftasından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Son rakamlar ticari kredi faiziyle TCMB'nin politika faizi arasındaki makasın açıldığına da işaret etti. Buna göre iki faiz arasındaki makas 10,37 puana çıktı. TCMB'nin Eylül'de yaptığı faiz indiriminden bu yana ticari kredi faizlerindeki artış 3,42 puan oldu.

Reel sektör politika faizinin kredi faizlerine yansımamasından şikayetçi

Politika faizinde yapılan indirime rağmen kredi faizlerinde yaşanan seyir reel sektörün de gündeminde.

Bloomberg HT yayınına katılan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, reel sektörün krediye erişimi hakkında yaptığı değerlendirmede, “Yüzde 14’lük politika faizi maalesef reel sektöre yansımış değil. Bizim talebimiz en azından yüzde 14 politika faizi varken bankaların masrafını koyup bunların maksimum yüzde 18-20’lerde olması herkesçe arzu ediliyor.” dedi.