Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Barclays PLC ekonomistleri bu hafta, merkez bankalarının faizleri ve büyük ekonomilerin büyümelerine ilişkin tahminlerini revize etti ve bu tahminlere göre, Fed 2019 yılında üç kez daha çeyrek puanlık faiz indirimine gidebilir.

İngiliz bankacılık devi Barclays, ayrıca, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) müzakeresiz ayrılacağı (anlaşmasız Brexit), bunun sonucu İngiltere ekonomisinin gelecek yıl ılımlı bir resesyona girebileceği ve İngiltere Merkez Bankası'nın biri bu yıl diğer ise  2020'de olmak üzere iki faiz indirimine gidebileceği tahmininde bulundu. Barclays ekonomistleri ayrıca, Euro Bölgesi'nin 2020 için büyüme tahminini yüzde 1'den yüzde 0.6'ya düşürdü.

Banka'nın baş ABD ekonomisti Michael Gapen, Barclays'ın ABD ekonomisinin gelecek yıl yüzde 2 civarında büyüyeceği tahmininde bulunduğunu ve yavaşlayan küresel büyümeden ve güçlenen dolardan kaynaklanan aşağı yönlü risklerden dolayı Fed'in Eylül, Ekim ve Aralık aylarında 25'er baz puanlık faiz indirimlerine gidebileceğini kaydetti. Banka, daha önceki tahminlerinde, Fed'in bu yıl 2 kez faiz indirimine gidebileceğini öngörüyordu.

Gapen, katıldığı bir mülakatta, "Bu artan belirsizlik kanalı, dış talepteki zayıflık ve ticaret politikası endişeleri, Fed'in Temmuz ayındaki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından bu yana arttı," dedi ve "Tahvil piyasaları bize bir şeylerin döndüğünü söylüyor ve biz de bu görüşe katılma eğilimindeyiz. Dünya üç hafta önceki toplantıda Fed'in düşündüğünden daha olumsuz" değerlendirmesinde bulundu.

Fed fonları (Fed'in gösterge faizi) vadeli traderları 2019 yılında üç faiz indirimini fiyatlarken, büyük bankaların ekonomistleri, Bloomberg'in anketine katılan 65 kuruluşun medyan tahminine göre, bu yıl sadece 1 faiz indirimi öngörüyor.