Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Tarım SO-DER: Kuru soğan üreticisinin kar marjı ortadan kalktı

SO-DER: Kuru soğan üreticisinin kâr marjı ortadan kalktı

  • Soğan Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (SO-DER), üreticinin kuru soğan satış fiyatlarının 15-20 TL bandına gerileyerek maliyetlere denk geldiğini belirterek, üreticinin kâr marjının ortadan kalktığını açıkladı.

Türkiye'nin ekonomi platformu Bloomberg HT'yi Google listesine ekleyin Türkiye'nin ekonomi platformu Bloomberg HT'yi Google listesine ekleyin
SO-DER: Kuru soğan üreticisinin kâr marjı ortadan kalktı
24 Ağustos 2026, 10:16 Güncelleme :

Soğan Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (SO-DER), soğan piyasasında yaşanan fiyat düşüşüne ilişkin açıklama yaptı.

Dernek, kuru soğan üretici satış fiyatlarının ithalat kararı sonrası 15-20 TL bandına gerilediğini belirterek, üretim maliyetlerinin kilogram başına 15-17 TL civarında olduğunu hatırlattı.

SO-DER, mevcut fiyat seviyelerinin üreticinin kâr marjını ortadan kaldırdığını ve sektörde endişeye yol açtığını kaydetti. Üretici satış fiyatlarındaki sert gerilemenin kontrolsüz ithalat politikalarından kaynaklandığını dile getiren SO-DER Başkanı Reşit Kaya, "Türkiye’nin yıllık soğan üretimi 2,5 milyon ile 3 milyon ton arasında değişiyor. Yerli üreticiler ürünlerini uygun piyasa koşullarında değerlendirmekte zorlanıyor" dedi.

Kaya, söz konusu gelişmelerin üreticiyi kuru soğan ekiminden uzaklaştırdığını ve önümüzdeki dönem kuru soğan üretimi açısından da risk yarattığını ifade etti.

REKLAM

REKLAM

SO-DER, yerli üreticiyi koruyacak ve üretim maliyetlerini dikkate alacak ithalat düzenlemelerinin hızla hayata geçirilmesini talep etti. Bu yıl yaşanan arz sıkıntısına karşın önceki yıllarda da arz fazlası yüzünden sorun yaşadıklarını ifade eden Reşit Kaya, üretim fazlası yaşanan dönemlerde de soğanın ihracatı için devlet öncülüğünde çalışma başlatılmasını istedi ve ihracatçı firmalara ve üreticilere teşvik ve destek sağlanması çağrısı yaptı.

SO-DER Başkanı Kaya, üreticilerin sürdürülebilir gelir elde edebilmesi için koruyucu politikaların uygulanması gerektiğini savundu.

Öte yandan, ithalat kararı sonrası marketlerde kuru soğan fiyatları 70-80 TL bandından 40-50 TL seviyelerine geriledi.

İlgili Haberler