Batılı ülkeler Rusya'yı SWIFT sisteminden çıkarıyor
ABD, Kanada ve Avrupa ülkeleri belirli Rus bankalarının uluslararası ödemeler ağı SWIFT sisteminden çıkarılması konusunda anlaşmaya vardı.
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında gündeme gelen SWIFT yaptırımında somut adım atıldı.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Avrupa Komisyonu, Fransa, Almanya, İtalya, Kanada ve ABD'nin belirli Rus bankalarının uluslararası ödeme ağı SWIFT sisteminden çıkarılmasına karar verdiğini duyurdu.
Açıklamada Rusya Merkez Bankası'nın söz konusu yaptırımların etkisini bertaraf etmek için uluslararası rezerv biriktirmesini önlemek açısından kısıtlayıcı önlemler alınacağını da belirtildi.
Benzer açıklama Avrupa cephesinden de geldi.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, belirlenen Rus bankalarının SWIFT küresel bankalar arası mesajlaşma sisteminden kaldırılacağını duyurdu.
Von der Leyen, "Rusya Merkez Bankasının varlıklarını felç edeceğiz. Bu, işlemlerini donduracak, varlıklarını tasfiye etmesini imkansız hale getirecektir." diye konuştu.
Von der Leyen, Rus oligarkların finansal varlıklarını AB piyasalarında kullanmalarını yasaklamak için çalışacaklarını bildirdi.
SWIFT nedir?
SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), yani Dünya Bankalar Arası Finansal İletişim Topluluğu, 1973’te 15 ülkeden 239 bankanın katılımı ile kurulmuştur ve merkezi Belçika’dadır.
SWIFT'in başlıca amaçları finansal işlemleri standart hale getirmek ve kolaylaştırmak, maliyetleri düşürmek ve işlem risklerini azaltmaktır. Bu hedeflere ulaşmak için SWIFT’e 200’ü aşkın ülkedeki bankalar ve finans kurumları üye olmuştur.
SWIFT üyelerine standartlaşmış bir haberleşme ortamı sağlayarak yeni iş fırsatları ve gelir akımları yaratmıştır. Para aktarımları her bankaya özgü şifrelerin kullanımı ile yapılır. 2019 sonunda üye banka veya finans kurumu sayısı 11 bini aşmıştır.
SWIFT'ten önce Telex uluslararası fon transferlerinde kullanılan tek enstrümandı. SWIFT gibi bütünsel bir kod sistemine sahip olmayan Telex, güvenlik ve hız problemlerine neden oluyordu. Bu problemlerin çözümü için SWIFT sistemi 1973 yılında kullanılmaya başlandı.
SWIFT sistemini kimler kullanıyor?
SWIFT işletme ve kişilere para transferi yapabilmeleri için birçok servis sunuyor. SWIFT'in kurucuları sistemi Hazine ve diğer taraflarla daha kolay bir ödeme iletişimi kurmayı amaçlıyordu. Fakat sonrasında SWIFT giderek yaygınlaşarak birçok kurum tarafından kullanılmaya başlandı.