BETAM: Türkiye genelinde reel konut kiraları artmaya devam ediyor
-
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi, Betam, sahibindex Satılık ve Kiralık Konut Piyasası Görünümü raporuna göre, Haziran ayında ülke genelinde reel satış fiyatı yüzde 6,1 düştü.
-
Türkiye genelinde ve üç büyükşehirde Mayıs'tan Haziran'a cari kira fiyatlarındaki artışın aylık enflasyondan daha yüksek olması sonucu reel kira fiyatları artış gösterdi.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi, Betam, sahibindex Satılık ve Kiralık Konut Piyasası Görünümü: Temmuz 2025 notlarını yayımladı.
Rapora göre, Haziran 2025’te geçen aya göre reel (enflasyondan arındırılmış) konut fiyatı ülke genelinde, İstanbul’da ve Ankara’da artarken, İzmir’de ise azalış gösterdi.
Öte yandan bir önceki yılın aynı ayı ile kıyaslandığında reel konut fiyatı ülke genelinde ve üç büyük şehirde de artış gösterdi.
Reel fiyatlardaki yıllık değişim oranı ise ülke genelinde yüzde 6,1, İstanbul’da yüzde 5,2 ve İzmir’de yüzde 4 düşerken, Ankara’da yüzde 1,8 yükseldi.
Konut cari fiyatları yıllık bazda artmaya devam etse de cari fiyatlardaki yıllık artış oranı geçen aya kıyasla ülke genelinde 0,3 puan düşerek yüzde 26,8’e geriledi.
Buna göre, Türkiye genelinde ortalama satılık konut ilan metrekare cari fiyatı 36 bin 768 Türk Lirası oldu. Satılık konut ilan metrekare cari fiyatlarındaki yıllık artış oranları İstanbul’da yüzde 28,1, Ankara’da yüzde 37,4, İzmir’de ise yüzde 29,7 oldu.