Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Beyaz eşya üretimi Ağustos'ta arttı

Beyaz eşya üretimi Ağustos'ta arttı

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre Ağustos'ta beyaz eşya üretimi yıllık yüzde 1 artarken, Ocak-Ağustos döneminde yıllık üretim yüzde 5, iç satış yüzde 6, ihracat yüzde 1 azaldı.

Giriş: 26 Eylül 2022, Pazartesi 09:01
Güncelleme: 26 Eylül 2022, Pazartesi 12:11

Beyaz eşya üretimi Ağustos ayında altı ana üründe yüzde 1 artış gösterdi.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre, Ağustos'ta altı ana üründe beyaz eşya üretimi yıllık yüzde 1 artışla 2,81 milyon adet oldu.

İç satışlar Ağustos'ta yıllık yüzde 5 yükselişle 718 bin 462 adet olurken, ihracat yıllık yüzde 3 azalışla 2,1 milyon adet olarak izlendi.

Ocak-Ağustos döneminde yıllık üretim yüzde 5, iç satış yüzde 6, ihracat yüzde 1 azaldı.

İthalat Ağustos'ta yüzde 40 artarken, Ocak-Ağustos döneminde yüzde 50 azaldı.

Üretiminin yüzde 75’ini ihraç ederek, yılda 4,5 milyar dolar döviz kazandırdığını hatırlatan TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkanı Can Dinçer, verilerin bu yılın ilk sekiz ayında, altı ana üründe ihracatımızın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 oranında azaldığını ortaya koyduğunu belirterek, "Avrupa’daki savaş, hammadde ve enerji fiyatlarındaki artış, tüm dünyada yükselen enflasyon gibi olumsuz koşullar düşünüldüğünde, ihracattaki gücümüzü korumak için çaba sarf ettiğimizi söyleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

"İthalatta korumacı politikalardan uzak durulmalı"

Öte yandan, altı ana üründe iç satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 oranında azaldı. Bu yılın ilk sekiz ayında iç satış ve ihracat olmak üzere toplam satışlarımız da bir önceki yılla karşılaştırıldığında yüzde 2 oranında daralarak 22 milyon 183 bin adet olarak gerçekleştiğini hatırlatan Dinçer, "En büyük ihracat pazarımız olan Avrupa zor bir kışa hazırlanırken, iç pazarda da satışların düşmesi, yılın geri kalanının sektörümüz açısından da kolay olmayacağına işaret ediyor. İç satışların ihracat üzerindeki itici gücü dikkate alındığında, tüketicilerin alım gücünü destekleyecek teşvik mekanizmaları tanımlanması ve rekabet gücümüzü koruyabilmemiz için maliyet unsurları tarafında ithalatta korumacı politikalardan uzak durulması önemli olacaktır" yorumun yaptı.