Bloomberg HT Haberler Birçok Fed yetkilisi faizlerin geç artırılmasını istiyor
PİYASALAR

Fed yetkilileri faizlerin geç artırılmasını istiyor

  • Fed Açık Piyasa Komitesi'nin son toplantısı tutanaklarına göre birçok yetkili faizlerin daha geç artırılmasını istiyor

Giriş: 18 Şubat 2015, Çarşamba 21:00
Güncelleme: 20 Şubat 2015, Cuma 07:47

ABD Merkez Bankası Fed, 27-28 Ocak'ta düzenlendiği Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) tutanaklarını yayınladı. Tutanaklara göre birçok yetkili, ABD ekonomisinin karşı karşıya olduğu risklerin faizlerin daha geç artırılmasını gerektirdiğini düşünüyor.

Fed politika yapıcıları ayrıca 'sabırlı' ifadesinin metinden kaldırılmasının zamanlama konusunda bir mesaj içereceğinden endişe duyuyor.

Tutanaklarda ''Birçok katılımcı politika normalleşmesinin başlangıcının zamanlamasına ilişkin riskleri değerlendirdiklerinde, federal fonlama oranlarını daha uzun süre düşük tutmanın anlamlı olacağı sonucuna vardıklarını belirttiler'' denildi.

FOMC kayıtlarında, risklerin dengeli olduğu belirtilmesine rağmen, dolardaki yükselişe işaret ediliyor ve Yunanistan, Ukrayna gibi krizlerin yanı sıra ücret artışındaki durgunluğun faiz artışı tezini zayıflattığı belirtiliyor.

Çoğu yetkilinin bu yıl faiz artışı beklediği ifade edilen tutanaklarda, politika yapıcıların büyüme ve istihdam piyasasındaki destekleyici gelişmeler ile birlikte çok düşük seyreden enflasyonu değerlendirerek, faiz artışının doğru zamanlamasını bulmaya çalıştıkları dile getirilmiş.